Medewerkers liftbedrijven 24 uur niet aan het werk

Gepubliceerd: 24-02-2021 16:02

Medewerkers liftbedrijven 24 uur niet aan het werk

STREEK - Momenteel is er sprake van estafettestakingen door het hele land voor een betere cao Metalektro. Als onderdeel daarvan leggen medewerkers van liftbedrijven, waaronder Otis en Schindler, vrijdag voor 24 uur het werk neer. Medewerkers van de liftbedrijven schrijven zich vrijdagochtend in bij de staakstraat op de parkeerplaats bij Taets, Hemkade 16, Zaandam. Daar komen van 9.00 tot 11.00 uur naast medewerkers van Otis en Schindler ook stakers bij Kone, Mitsubishi Elevator, Royal Duyvis Wiener, Microtechniek en Hitachi naar toe.

Tot nu toe is er in het hele land 15 dagen gestaakt bij meer dan dertig bedrijven. De stakingen zijn een reactie op de starre opstelling van werkgeversorganisatie FME in de onderhandelingen over een nieuwe cao. Murat Şekercan, bestuurder FNV Metaal: ‘De estafettestakingen gaan volgende week alweer de zevende week in, maar voor ons gevoel beginnen we pas. De mensen in de sector zijn erg gemotiveerd om te strijden voor een eerlijke en moderne cao.’

Vermindering koopkracht
Vakbonden en werkgevers zijn sinds september in gesprek over een nieuwe cao Metalektro. Tot nu toe bieden de werkgevers een loonsverhoging van 2,25 procent over twee jaar. Dat is ongeveer 1,1 procent per jaar. ‘Een moderne cao is nodig in deze sector. Een sector waarin bedrijven door de bank genomen nog steeds goed verdienen door inzet van hun werknemers. Die moeten dan dus ook overeenkomstig worden beloond’, aldus Şekercan.

Geen overeenstemming
Naast loon is er geen overeenstemming over maatregelen voor een betere werk-privébalans en voor eerder stoppen met werken. FNV wil ook meer zekerheid voor flexwerkers, bijvoorbeeld door ze na een jaar een vast contract te geven. En voor jongeren wil de vakbond dat de salarisschaal op leeftijd verdwijnt. Şekercan: ‘Je moet betaald worden naar het werk dat je doet en de ervaring die je hebt. En dus niet, omdat je wat jonger bent, een lager salaris krijgen.’

Estafettestakingen
De estafettestakingen begonnen in januari in Zuid-Holland en Noord-Brabant bij onder andere ASML, DAF, Fokker, Thyssen Krupp en in Overijssel bij Scania. Daarna is ook gestaakt in Drenthe, Friesland, Zeeland, Utrecht en Noord-Holland. Alle stakingen worden coronaproof georganiseerd. Stakers worden opgeroepen zich in te schrijven in een speciale staakstraat, waar ze met de auto doorheen kunnen rijden. De metalektro is een van de grootste sectoren van het land. Onder de cao vallen 160.000 mensen die werken bij bedrijven als IHC, Fokker, DAF, VDL, ASML, Stork, Siemens en Scania.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl