Meer betaalbare woningen realiseren

23-01-2021 09:11

Meer betaalbare woningen realiseren

STREEK - Met de kreet 'Meer betaalbare woningen in de plannen van Zaanstad' is het daadwerkelijk bouwen van die woningen nog geen realiteit. De gemeente laat weten nieuwbouw te willen versnellen en stuurt daarom actief op de betaalbaarheid van de woningen. De percentages geven nog niet een overtuigend beeld van dat streven.

De cijfers - zo blijkt uit de meest recente voortgangsrapportage - wijzen richting succes: van de 13.730 woningen die komende jaren op de planning staan, bestaat een groot deel uit sociale huurwoningen (4.032), middenhuur (1347) en betaalbare koop (363). De gemeente rekent zich met de uitdrukking 'een groot deel' rijk. Want een meerderheid, om precies te zijn 58,2% van de woningen die op de planning staan, vallen juist buiten de genoemde aantallen die resp 29,4%, 9,8% en 2,6% omvatten.

Er zijn stevige maatregelen genomen om het tekort aan betaalbare woningen aan te pakken stelt wethouder Songül Mutluer: “Ondanks de uitdagingen waar we in heel Nederland voor staan, zoals de coronacrisis, de stikstofproblematiek en de verhuurdersheffing, is het ons gelukt om het aantal woningen in de plannen te laten groeien én zien we een stijging in het aandeel betaalbare woningen. We verwachten in 2021 en 2022 te starten met bouwprojecten voor zo’n 5.000 woningen. Een flinke stap in het oplossen van de woningnood.”


Verdubbeling projecten met bestemmingsplan
Volgens de laatste update is er ten opzichte van vorig jaar, een verdubbeling van het aantal woningen waarvoor een bestemmingsplan is vastgesteld: van 2.017 naar 4.196 woningen. Het gaat hierbij om projecten met een flink aantal woningen zoals de Houthavenkade, Bannehoven, Oostzijderpark en Zaanse Helden (zie foto). Tegelijkertijd is het startmoment van de bouw voor een aantal projecten doorgeschoven van 2020 naar 2021 en van 2021 naar 2022. Dit komt onder andere doordat overleg met belanghebbenden en de procedures die daaruit volgen, meer tijd kost dan vooraf gepland.

Versnellen met samenwerken
Zaanstad werkt aan het versnellen van bouwprocessen, bijvoorbeeld door heldere beleidskaders voor ontwikkelaars en investeerders. Ook wordt via een audit onderzocht hoe Zaanstad de vergunningprocedure kan versnellen en dingt Zaanstad mee in het nieuwe Noord-Hollandse project “Challenge: Vergunningen in 1 dag”.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl