Meer dan 600 werken wisselen van eigenaar

Gepubliceerd: 22-12-2021 10:12

Meer dan 600 werken wisselen van eigenaar

ZAANSTAD - Ooit kende ons land een sociale regeling waarbij de gemeenten en de Rijksoverheid tussen 1949 en 1987 werk van lokale kunstenaars aankochten. In ruil hiervoor werden kunstenaars voorzien van een inkomen. Het werk van de kunstenaars kwam in de meeste gevallen terecht in het gemeentelijk depot. Vanaf deze week is een groot deel van de werken (meer dan 600 stuks) uit de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR) overgegaan naar het Zaans Museum. Of dat de zichtbaarheid gaat vergroten is de vraag.

Met de overhandiging van één van de favoriete werken van wethouder Cultuur Annette Baerveldt, ‘t Lijkt wel een zee van de bekende Zaanse kunstenaar Jaap Stellaart, werd de schenking bekrachtigd. Baerveldt weet van het bewuste schilderij dat dit al lang in het depot vertoeft. 'We overhandigen het nu aan het Zaans Museum, samen met een heleboel andere werken. Het museum kan het beter bewaren en de kunst kan af en toe tentoongesteld worden, zodat iedereen kan genieten van deze Zaanse kunst.' 

Directeur Marieke Verweij is verheugd met de schenking en heeft toegezegd er goed voor te gaan zorgen. 'De collectie wordt ook online ontsloten. En de meest bijzondere verhalen zijn straks altijd te zien in ons online Thuismuseum.' 

Hoogtepunten
De werken van kunstenaar Jaap Stellaart zijn topstukken uit de collectie. Stellaart kon mede dankzij de BKR in betrekkelijke rust aan zijn volstrekt unieke oeuvre werken. In een catalogus bedankt de kunstenaar dan ook het belastingbetalende publiek dat hem deze mogelijkheid heeft gegeven. Zonder deze regeling zou Stellaart zijn opmerkelijke wereldbeeld nooit op deze manier in beeld kunnen brengen. En zou de Zaanstreek verstoken zijn gebleven van deze eigenzinnige en belangrijke kunstenaar en diens werk.

Bijzonder is ook het model van het beeld dat schrijver en beeldhouwer Jan Wolkers in 1990 maakte voor de Den Uylbrug in Zaandam. Op zijn eigen directe manier vertaalde Wolkers de opdracht in een krachtig beeld van metaal en gekleurd glas, waarin hij het gedachtegoed van de voorman van de Partij van de Arbeid niet ving in de symbolische roos (het beeldmerk van de PvdA), maar samenbalde in de vorm van een tulp. Het resultaat is elegant én krachtig.

Bekijk hier de schenkingsvideo: https://youtu.be/h6Ebjo1IQAo.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl