Mercurius pand straks ideale woonplek

Gepubliceerd: 08-09-2020 14:09

Mercurius pand straks ideale woonplek

WORMERVEER - Aan de Dubbele Buurt wordt het pand van voormalige Kunstdrukkerij Mercurius getransformeerd naar een bijzonder appartementencomplex. Lang geleden, Zaanwiki weet te melden dat medio 1928 de koop gesloten werd, was er de N.V. Elektrische Handels- en Kunstdrukkerij en Labelindustrie Mercurius v/h C. Blank gevestigd. Menig Wormerveerder heeft er zijn actieve loopbaan doorgebracht.

Thijssen Makelaardij meldt dat er vijftig appartementen met elk hun eigen, tikkie industriële, karakter. Erfgoed anno 1885 wordt een comfortabele woonplek naar de normen van de 21e eeuw. Op tien minuten van het stadsgewoel, twintig minuten van Amsterdam, een kwartiertje vanaf het waterrijke buitengebied en een split second van de gezelligheid.

De monumentale voorgevel met daarachter het kantoorgebouw en de later aangebouwde hallen, waar vroeger de persen hun indrukwekkende werk uitvoerden, hebben de ontwerpers geïnspireerd. Zij breidden de transitie van bedrijfsgebouw Mercurius naar appartementencomplex uit met een community. Mercurius is een plek om te wonen, elkaar te ontmoeten en te genieten van het leven. Compleet met groot gezamenlijk dakterras op het lagere dak en een veld van zonnecollectoren om de hoogte en zonligging te benutten voor duurzame energiewinning.

Verreweg de meeste woningen (32) beschikken over een loggia, een inpandige ruimte met veel lichtinval van buiten en door een vrijwel geheel glazen pui verbonden met binnen. Voor de meer-kamerappartementen geldt meestal dat ook een slaapkamer een openslaande deur naar deze met daglicht overgoten barrière naar de buitenwereld heeft. Van het gebouw blijft het oorspronkelijke aanzicht zo geraffineerd behouden terwijl je binnen beschikt over een heerlijke verblijfsplek.

De gemeenschappelijke ruimtes, zoals de corridors en entree, bewaren het industriële karakter, met strakke gietvloeren en zichtbare buizen en balken. De hoogte van de toegangsdeuren tekenen de sfeer. De toegang vanaf de Dubbele Buurt is de hoofdentree, achter het gebouw komt een tweede entree, via de bewonersparkeerplaats. Dat de liftinstallatie intact blijft, zal een brede doelgroep aanspreken.

Op de ZaanWiki valt te lezen hoe de geschiedenis begon: de onderneming werd op 1 mei 1924 opgericht in Wormerveer als de N.V. Elektrische Handels- en Kunstdrukkerij en Labelindustrie Mercurius v/h C. Blank. Oprichters waren C. Blank, C. Woudt, D. Woudt en enkele familieleden. In 1928 werd in de Dubbele Buurt het uitgebrande pand van de daar gevestigde bioscoop aangekocht. In 1933 verliet C. Blank de onderneming en begon zelf een drukkerij. De directie werd tot 1959 gevoerd door C. Woudt en vanaf 1959 door C. Woudt jr en D.J. Woudt. Uiteindelijk vestigden Mercard bv en Meetpapier bv zich eind 1990 in een nieuw bedrijfspand aan de Bruynvisweg te Wormer. Mercurius Groep Wormerveer bv had in 1990 een omzet van ruim 85 miljoen euro.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl