Messen als kermisprijzen voor kinderen niet wenselijk

13-09-2021 12:01

Messen als kermisprijzen voor kinderen niet wenselijk

ZAANSTAD - Dat kinderen op de Zaandammer kermis messen konden winnen, schoot burgemeester Jan Hamming volledig in het verkeerde keelgat. Uiteindelijk heeft de politie ingegrepen en de steekwapens ingenomen. Volgens Hamming ging dit zonder problemen en begrepen de kermisexploitanten waarom ze de messen moesten inleveren. "Wapens zijn geen prijs!"

Preventief fouilleren en detectiepoortjes
Hamming voert al langer strijd tegen wapenbezit in Zaanstad met 'maatregelen die keihard nodig zijn'. Zo mag de politie sinds 2018 in bepaalde gebieden van de stad preventief fouilleren, staan er in de stad mobiele detectiepoortjes en deed de burgemeester vorig jaar een oproep aan winkelketens om te stoppen met de verkoop van messen aan kinderen.

"Het aantal wapens op straat en het aantal incidenten met wapens is simpelweg te veel. Zowel de politie, het Openbaar Ministerie als ik maken ons zorgen over de ontwikkeling van het wapenbezit en -gebruik", zei hij eerder tegen onze mediapartner NH Nieuws.

Jong mesgeweld
De Zaanstreek wordt al langere tijd geteisterd door geweldsdelicten. Daarbij viel vooral het aantal incidenten op waarbij jongeren een mes trokken, soms met desastreuze gevolgen. In de afgelopen jaren zijn er twee dodelijke steekpartijen geweest in Zaandam. Bij een van de steekpartijen kwam de toen 16-jarige Nick Bood om het leven.

Weg met wapens
Daarom moeten 'wapens de stad uit', pleit de burgemeester op Facebook. En messen als trofee op de kermis geeft niet het juiste signaal af: "Wapens zijn geen prijs. We moeten de drempel voor onze jeugd verhogen, niet verlagen." Hamming stelt dat alle kermisexploitanten in Nederland hun verantwoordelijk moeten nemen.


Inmiddels is de kermis in Zaandam afgesloten en moet er door alle betrokkenen ernstig worden nagedacht over het vervolg.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl