Minder Zaankanters afhankelijk van bijstandsuitkering

Gepubliceerd: 04-07-2019 12:07

Minder Zaankanters afhankelijk van bijstandsuitkering

ZAANSTAD - Steeds minder Zaankanters zijn afhankelijk van een bijstandsuitkering aldus de gemeente Zaanstad. De nieuwe aanpak voor het begeleiden van uitkeringsgerechtigden werpt zijn vruchten af zo blijkt uit recente cijfers.

Daarmee is Zaanstad goed op weg met de ambitie uit het coalitieakkoord dat er eind 2020 maximaal 3650 Zaankanters een bijstandsuitkering ontvangen. Dat schrijft het college in een raadsinformatiebrief.

Wethouder Natasja Groothuismink: ,,Zaanstad wil dat iedere inwoner naar vermogen en op eigen wijze meedoet in de samenleving. Mensen die (nog) geen betaald werk hebben, willen we op weg helpen naar betaald werk of bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Want een stabiele financiële situatie en zicht op verbetering is de basis voor een zelfstandig leven.”

Zaanstad gaat door met deze aanpak en verwacht dat er de komende tijd nog minder Zaankanters een bijstandsuitkering zullen ontvangen. De instroom in de uitkering is sinds 2017 flink gedaald en blijft nog steeds laag.

Kans op nieuwe baan
Groothuismink: ,,Ik vind het bemoedigend om te zien dat ook mensen die al langere tijd een uitkering hebben, een redelijke kans hebben om een baan te vinden. Er zijn in het afgelopen jaar relatief veel mensen opgeroepen die al meer dan drie jaar een bijstandsuitkering hebben. Het lukt om ook deze groep, die vaak een redelijk grote afstand tot de arbeidsmarkt heeft, te begeleiden naar werk. De samenwerking met Werkom en de Sociale Wijkteams is daarbij erg belangrijk.

Werk of meedoen
In de aanpak Werk of meedoen roept de gemeente Zaankanters met een bijstandsuitkering op. Dan worden opties besproken: begeleiding naar werk of mogelijkheden zoals training via Werkom en participatiemogelijkheden via het Sociale Wijkteam. Zoals vrijwilligerswerk. Ook wordt de rechtmatigheid van de verstrekte uitkering gecontroleerd. Het gaat om inwoners die al langere tijd een uitkering ontvangen en niet in een participatietraject zitten.

Landelijke hulplijn
Wie niet uitkomt met een bijstandsuitkering en daardoor in de schulden raakt, kan sinds kort bellen met de landelijke telefonische hulplijn 115 Schulden. Het is mogelijk vrijblijvend, gratis en anoniem 0800-8115 te bellen voor een direct antwoord op de vraag waar zij zich in hun gemeente kunnen melden voor schuldhulpverlening. Ook kan 115 gebeld worden door buren, familieleden, schuldeisers en ketenpartners uit de omgeving van de burger met financiële problemen.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl