Mode van eeuwen geleden steelt de show op Fashion Event 2019

Gepubliceerd: 01-09-2019 9:09

Mode van eeuwen geleden steelt de show op Fashion Event 2019

ZAANDAM - ,,Wij zijn bijzonder tevreden met wat er is ingebracht. Zoals je kunt zien, hebben we naast onze kraam al drie karren vol zakken met kleding staan. Plus de pronkstukjes die je ziet hangen aan de waslijnen”, zegt Michaëla Zimmerman van de Kledingbank Zaanstad. Het centrum van Zaandam was gisteren decor voor nieuwe én oude mode. Wat heet, stokoude mode!

Tekst en foto’s: Dirk Karten

Zo hadden de dames van kostuumgroep De Zaanse Kaper de Fashion Challenge 2019 aangegrepen om zich in vol Zaans ornaat aan de kop van de Gedempte Gracht te presenteren. Terwijl modestudenten op een catwalk boven het water hun hedendaagse creaties toonden (mede geïnspireerd op Zaanse mode van weleer), showden de dames kleding van eeuwen geleden.

Dames op stand…
,,Zo liepen de dames erbij rond 1750”, zegt een van de dames en ze nodigt uit tot het bekloppen van de jurk. Alsof je op een schutting tikt! ,,We dragen een korset”, vertelt ze. De klederdracht mag er dat echt schitterend uitzien, comfortabel is een heel ander ding. Op de vraag of je ook in zulke jurken de piepers jaste, werd (gespeeld) nuffig gereageerd ‘Dat doen dames van onze stand niet! Daar hebben we de meid voor. Kijk maar naar haar. Zij draagt gewone kleding uit die tijd. Wij kunnen ook niet koken en houden ons liever bezig met heel ander zaken!” Dat bestond nu vooral uit het veelvuldig poseren voor de fotografen. Letterlijk prachtige publiciteit voor de Zaanstreek en onze historie.

Waslijnen vol kleding
Andere modezaken speelden zich af rond de muziekkoepel. Want daar hingen eind van de middag waslijnen vol kleding. Wie broeken, jurken, jassen of andere kleding had meegebracht en doneerde aan de Kledingbank Zaanstad, kreeg een voucher die korting gaf bij verschillende zaken. Ook was het mogelijk een verrassingstas te kopen waarmee het goede doel werd gesteund: de medemens die niet in staat in nieuwe kleding te kopen.

,,Deze actie komt precies op het goede moment. In oktober willen we de herfstcollectie kunnen presenteren. En we hebben nu echt hele mooie kleding gekregen”, aldus Michaëla. Of de opbrengst meer of minder was dan vorig jaar kon ze niet zeggen. ,,Nieuwe lichting. Ik sta hier voor de eerste keer. Maar ik hoorde dat we wel twee keer moeten rijden om alles mee te kunnen nemen.”

Opkomst
Een puntje voor de organisatie om na te denken is of het slim was de catwalk van het midden van de gracht naar praktisch voor de deur van het stadhuis te verkassen. Of het event toch samen met de UITmarkt te houden. Vorig jaar was het net zulk mooi weer, dus daar kan het niet aan liggen. Maar toen stond het publiek drie rijen dik aan weerskanten van de gracht. De finale werd nu door een handjevol bezoekers bijgewoond. Ook het gezellige muzikale slot van het event, door BigBand Tubantia, speelde zich (te) ver af van de catwalk.

Het was overigens Tanja Waiboer die met de hoofdprijs naar huis ging. Haar klokvormige jurk, gemaakt van zeildoeken met zoom en ceintuur van metalen ringen, is straks te zien in het Zaans Museum. Tweede prijs was voor Christa van Doesburg die met haar beschuitjurk opviel. Derde prijs ging naar Khes ten Wolde. Zij had molen De Kat als inspiratiebron voor het maken van een canvasjurk die mede tot stand kwam door action painting.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl