Molen de Bleeke Dood uit het lood

08-04-2021 09:53

Molen de Bleeke Dood uit het lood

ZAANDIJK - De beeldbepalende molen nabij de Julianabrug dreigt begint steeds meer uit het lood te gaan staan. Vandaar de plannen om de molen (bouwjaar 1656) van een nieuw fundament te voorzien.

André Drost, voorzitter van de vereniging De Zaansche Molen, vertelde eerder al dat er geen acuut gevaar bestaat. Op enig moment is funderingsherstel wel nodig. De molen staat nu teveel uit het lood was de conclusie.

In 1950 werd Vereniging De Zaansche Molen eigenaar van de meelmolen. Meteen werden er plannen gemaakt om De Bleeke Dood weer tot leven te wekken. In 1954 was het zover, na een ingrijpende restauratie kreeg Zaandijk er een waardevol monument bij. In 2001 werd de molen opnieuw gerenoveerd en nu is men druk doende de fundering aan te pakken.

De enige geheel houten, zeventiende eeuwse stellingkorenmolen in heel Nederland staat naast de Julianabrug. In tegenstelling tot alle andere korenmolens heeft molen De Bleeke Dood nog geen stenen onderbouw. Dus een korenmolen - of meelmolen zoals we in de Zaanstreek zeggen - om zuinig op te zijn. Momenteel worden de eerder gemaakte plannen uitgevoerd om De Bleeke Dood te restaureren.

De molen krijgt in ieder geval een nieuwe fundering en dat geldt ook voor het huisje, dat er rond 1800 tegenaan is gebouwd. Verder zal de invaart worden teruggebracht of in ieder geval zichtbaar worden gemaakt. Een invaart maakte het voor schuiten mogelijk om met een lading de molen in of uit te varen.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl