Molens en het goudknopje!

21-11-2021 09:24

Molens en het goudknopje!

STREEK – Wie nu wandelend of fietsend de Zaanse Schans aandoet en i.p.v. naar de molens te kijken zijn hoofd 180 graden draait richt Kalverpolder, kan in de natte greppels 1000-den fraai bloeiende goudknopjes zien.

Door David Sluis

Er zijn niet veel planten die nog zo laat in het jaar massaal bloeien, zo wel het goudknopje. Dit jaar lijkt hij extra laat, maar dit kan perceptie zijn. Hij doet een beetje aan, zoals ons madeliefje eruit ziet, maar dan zonder de witte lintbloemen die rondom het gele ‘hart’ staan. De blaadjes zijn grillig van vorm. 

De plant heet officieel: Cotula coronopifolia. Kotule betekent napje en coronopifolia betekent kraaienpootbladig. De natte greppels staan er nu helemaal vol mee en in dit jaargetijde steekt het scherp af tegen de grazige weides. 

Goudknopje, een plant uit de composiet familie (paardenbloem, margriet etc.) groeit van origine in Zuid-Afrika maar is de laatste eeuwen in Europa in een aantal landen ingeburgerd. In het Zaanse is hij niet zeldzaam, maar je moet wel op de juiste plekken zoeken. Landelijk staat hij wel als zeldzaam te boek. Neem eens een kijkje daar, en verwonder je over deze prachtige bloem!

GROENTJES!

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl