Molens in rouwstand

05-05-2021 00:00

Molens in rouwstand

STREEK - De talrijke molens in onze streek kunnen ook zelf "iets" te vertellen hebben! De molenaar kan de molens laten spreken door de wieken in een bepaalde stand te zetten. Op 4 mei is dat bijvoorbeeld via de z.g. rouwstand.

Deze rouwstand wordt gehanteerd bij het overlijden van een molenaar of iemand uit zijn familie. Ook bij de Dodenherdenking op 4 mei staan de wieken zo. Dat bood richting Zaanse Schans een indrukwekkend beeld vanaf de Julianabrug. Zeker ook omdat de overburen aan de Lagedijk hun vlaggen ook halfstok hadden hangen.

De molens kennen meer standen. Zo is er de vreugdestand! Bij huwelijk, geboorte en op bijvoorbeeld bevrijdingsdag. Soms zelfs ook nog versierd met vlaggetjes!

Er bestaat een korte rust. Dit zie je bij molens die geregeld draaien. De molenaar is er even niet, maar komt binnenkort weer terug. De molenwieken staan in een + stand.

En dan is er ook de lange rust. Deze molenaar is langere tijd afwezig. Bijvoorbeeld bij vakantie van de molenaar. De molenwieken staan in een X stand.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl