Monument molenstenen in Westknollendam

10-07-2020 09:54

Monument molenstenen in Westknollendam

STREEK - Toen in de jaren '90 de oliemolen/fabriek de Vrede, die in Westknollendam stond, de poorten sloot vonden de Knollendammers met als initiatiefnemer Hans Metselaar dat er iets bewaard zou moeten blijven.

De Vrede heeft decennia lang de vele verenigingen in het dorp vooral materieel gesteund. Gekozen werd voor de zogenaamde “ Kollergang” (één liggende en twee draaiende molenstenen), die gebruikt waren in de oliemolen/fabriek bij het persen van o.a. lijnolie, van de ondergang te redden. 

Deze kollergang zou dan als molensteen monument geplaatst kunnen worden in het plantsoen aan de Bakkerstraat tegenover de speeltuin.

Om dit project te realiseren moest er geld komen. Fondsen werden aangeschreven, bedrijven en ondernemers doneerden flink en ook de inwoners haalden een flink bedrag op. Vervolgens kon er worden geheid, beton gestort en een omliggend pad gegraven en kon de kollergang worden verplaatst van de Vrede naar het plantsoen.

Dankzij het vele werk en de hulp van vrijwilligers en inwoners kon in 1995 het monument worden onthuld en staat het al 25 jaar trots in het dorp. Recentelijk heeft een aantal inwoners het monument en omgeving stevig aangepakt en ziet het er weer als 'bijna nieuw' uit.


Met dank aan Historische Vereniging Wormerveer

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl