Monumentale uitstraling van het sluizencomplex best lastig

18-11-2020 12:32

Monumentale uitstraling van het sluizencomplex best lastig

ZAANDAM - In het centrum van de stad vormt de sluis tussen de Beatrix- en Wilheminabrug een opvallend onderdeel. In de achterliggende periode (die veel langer duurt dan vooraf bedacht) is er veel gepasseerd. De Oostkade nadert haar voltooiing en datzelfde lot wacht de Westkade. Rode stenen zijn daarbij van doorslaggevend belang.

Als de laatste hand wordt gelegd aan de Oostkade is het duidelijk dat deze een behoorlijke metamorfose heeft ondergaan. Uitgangspunt bij het ontwerp van deze kade was om de monumentale uitstraling van het sluizencomplex weer in ere te herstellen. Dat ziet men onder andere terug in de gebruikte materialen. Daarnaast zijn op de Oostkade de bestaande hoogteverschillen en trappartijen weggenomen, zodat een doorgaande wandelroute op vrijwel één niveau ontstaat. Bij de aansluiting van de Oostkade op de bruggen zijn enkele traptreden gemaakt. Deze markeren het begin en het einde van de sluis. Ook de nieuwe straatlantaarns en het straatmeubilair benadrukken het historische karakter van het gebied.

Aan de Westkant dreigt mogelijk nog een probleem. De stenen die er nu in zijn gelegd blijken niet de juiste te zijn qua kleurstelling. Dat kan betekenen dat het geheel er vermoedelijk in het eerste kwartaal van 2021 weer uit gehaald zal moeten worden. Dat is althans de opinie  van de provincie, verantwoordelijk voor het werk. 

Uit Haarlem komt het bericht dat op het moment dat de leverancier de juiste kleur stenen kan leveren, de delen met tijdelijke bestrating opnieuw bestraat zullen worden met de juiste kleur straatwerk. De provincie stelt nadrukkelijk dat niet zij verantwoordelijk is voor het feit dat de klus tweemaal moet worden uitgevoerd.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl