Mooie zomer zonder garantes

Gepubliceerd: 11-05-2021 19:05

Mooie zomer zonder garantes

STREEK - Het lijkt de goede kant op te gaan. Die conclusie valt te trekken uit de persconferentie die premier Mark Rutte en zijn collega minister Hugo de Jong vanavond gaven. Toch wordt ons geduld nog even op de proef gesteld. Om stap 2 te kunnen zetten dient de daling van de ziekenhuiscijfers door te zetten. Pas dan kan stap 2 van het openingsplan van het demissionaire kabinet volgende week worden gezet. Dat zal niet afhangen van "een enkele procent". Een definitieve knoop is daarom nog niet doorgehakt. Komende maandag wordt besloten of twee dagen later versoepelingen kunnen volgen.

Rutte opende deze persconferentie door te stellen dat we sinds enkele weken in Nederland weer een paar uur per dag naar het terras kunnen, per dag twee mensen thuis op de koffie kunnen vragen en zonder afspraak naar een winkel kunnen gaan. 'Daarmee is de eerste stap gezet op weg terug naar het normale leven. Nog heel voorzichtig en onder allerlei voorwaarden. Maar toch – een eerste stap en een begin van opluchting. Sindsdien zien we drie dingen. Om te beginnen zien we dat horecaondernemers en winkeliers enorm hun best doen alles goed en veilig te organiseren en dat de meeste klanten zich ook aan de regels houden. Dat verdient een compliment en dat wil ik vanavond als eerste gezegd hebben. Het tweede dat we zien, is dat er, zeker met mooi weer, gretig gebruik wordt gemaakt van alle mogelijkheden om eropuit te gaan.'

Er hangt aldus de beide politici veel af van ons gedrag, ook de komende maanden nog. 'Voor de zorg – om al die uitgestelde operaties eindelijk in te kunnen halen. Voor ons dagelijks leven – om eerder en met meer mensen weer uit eten te kunnen gaan. En voor de zomer: omdat we dan in meer landen welkom zullen zijn. Dus ja, de vrijheid zit in de lucht. Maar, versoepelen mag geen versloffen worden. Wees voorzichtig. Blijf voorzichtig. Bescherm jezelf, bescherm elkaar, en bescherm daarmee de vrijheid die we samen aan het herwinnen zijn.'

VERSOEPELINGEN
Het kabinet kijkt maandag of het aantal besmettingen en de ziekenhuisbezetting blijven dalen. Zijn die cijfers goed genoeg, dan kan stap 2 vanaf 19 mei ingaan.

Doorstroomlocaties buiten, sportscholen en binnenzwembaden
Dat betekent dat doorstroomlocaties buiten, zoals pretparken en dierentuinen, onder voorwaarden weer open kunnen. Er wordt één persoon per 10 vierkante meter toegelaten. Een reservering is voor maximaal twee personen, met uitzondering van mensen uit hetzelfde huishouden en kinderen. Binnenruimtes op de terreinen, zoals een attractie of een dierenverblijf binnen, blijven gesloten. "Zo is de Python-achtbaan in de Efteling dan wel open, maar Villa Volta niet", zei Rutte vanavond. Toiletten zijn wel open.

Daarnaast kunnen sportscholen en binnenzwembaden weer open. Maximaal dertig mensen kunnen tegelijk binnen. De kleedkamers en douches blijven gesloten, behalve bij zwembaden. Wedstrijden en publiek zijn niet toegestaan, reserveren en een gezondheidscheck zijn verplicht. Mondkapjes mogen af tijdens het sporten.

Ook het sporten buiten is voor maximaal dertig man toegestaan, op 1,5 meter afstand. Jongeren tot en met 26 jaar mogen gezamenlijk buiten sporten zonder 1,5 meter afstand te houden.

Kunst- en cultuurbeoefening
Muziek- en dansscholen worden bij stap 2 ook geopend. Dit kan met maximaal twee personen en een docent. Grotere groepslessen zijn niet toegestaan, behalve als het gaat om kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Ook hier zijn een reservering en gezondheidscheck verplicht en mogen mondkapjes af tijdens het oefenen of repeteren. Ook mogen de buitenlocaties voor podiumkunsten en filmvertoningen open, voor maximaal dertig personen. Reservering is ook hier verplicht en voor maximaal twee personen.

Alle contactberoepen zijn toegestaan, dus ook sekswerkers mogen weer de deuren openen. Verhuurlocaties voor recreatieve activiteiten buiten kunnen open zodat bijvoorbeeld weer bootjes verhuurd kunnen worden.

Ontbijt of bitterbal op het terras
De openingstijden van de terrassen worden in de tweede stap uitgebreid, iets wat eigenlijk niet officieel bij de tweede stap hoort, maar een aanvulling op het openingsplan is. De terrassen kunnen dan in plaats van 12.00 uur tot 18.00 uur open van 06.00 uur tot 20.00 uur. Alle voorwaarden blijven gelden, wat betekent dat er maximaal vijftig personen op een terras mogen zitten, met maximaal twee personen aan één tafel op 1,5 meter afstand. Tenzij dit mensen zijn uit eenzelfde huishouden.

Ook mogen de terrassen bij sportlocaties weer open. Voor deze terrassen gelden dezelfde regels als op andere buitenterrassen.

Voor alle informatie kunt u terecht op de website https://www.rijksoverheid.nl

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl