Nationale Archeologiedagen 2017

Gepubliceerd: 06-10-2017 21:10

Nationale Archeologiedagen 2017

Op zaterdag 14 oktober, tijdens de Nationale Archeologiedagen, valt in de werkruimte van de Vrijwilligers in de Archeologie, afdeling Zaanstreek-Waterland en omstreken te ontdekken hoe verrassend rijk het verleden van de Zaanstreek is en hoe een archeoloog te werk gaat.

Bij het rijke verleden van de Zaanstreek denken veel mensen aan de zeventiende en achttiende eeuw, toen de scheepsbouw en walvisvaart bloeiden. Het is een periode die veel archeologische vondsten heeft opgeleverd. Minder bekend is dat de huidige bewoning van de streek helemaal teruggaat tot in de Middeleeuwen. Zo’n duizend jaar geleden werd het veengebied ontgonnen en er stond al snel een houten kerkje, waarvan de resten zijn opgegraven in Assendelft. De streek werd zelfs in de prehistorie al eeuwenlang bewoond. Er stonden toen houten boerderijen, in een landschap dat er heel anders uitzag dan het huidige.

Bijna al hun spullen en eten maakten de mensen zelf. Van al deze periodes hebben wij in onze vitrines bodemvondsten liggen, stille getuigen die door verre voorouders zijn gebruikt. En die, eeuwen daarna, door archeologen zijn opgegraven. Ook over hoe zo’n opgraving in zijn werk gaat, hebben wij een hoop te vertellen.

Wij hebben op 14 oktober voor elk wat wils:
 In onze collectie met archeologische vondsten uit de regio is te zien wat er allemaal gevonden wordt, uit welke periodes. Publiek mag zelf rondkijken, maar een rondleiding kan ook.
 Verder zijn er diverse activiteiten te zien en te doen, zoals meehelpen met het uitwerken van scherven.
 Voor kinderen zijn er oude spellen te spelen en ligt er een speurtocht klaar, met vragen over de vondsten in de vele vitrines.
 Wie zelf iets ouds gevonden heeft en daar meer over wil weten kan het laten zien aan een van onze experts. Zo weten wij veel over bot, metaal, aardewerk en nog veel meer. We kunnen vondsten dateren en beschrijven. Een waardebepaling geven we niet.
 Ook de moeite waard zijn de rondleidingen die op dezelfde dag worden gegeven in het archeologisch depot van de gemeente Zaanstad; in hetzelfde gebouw.

Van 10.00 tot 17.00 uur is iedereen van harte welkom.

Adres: AWN Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie, afdeling Zaanstreek-Waterland en omstreken, Tuinstraat 27A 1544 RS Zaandijk. www.archeologiezaanstreek.nl
Parkeren is mogelijk op het naastgelegen schoolplein.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl