NFO luidt noodklok over appel- en perenoogsten, groentespecialist nuanceert: ‘ze dekken zich ieder jaar in’

13-08-2019 15:33

NFO luidt noodklok over appel- en perenoogsten, groentespecialist nuanceert: ‘ze dekken zich ieder jaar in’

ZAANSTREEK – De nieuwe Nederlandse appel- en perenoogst is vanaf nu weer beschikbaar laat de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) weten. Maar de cijfers laten een dramatische daling in opbrengst zien. Zo is de perenoogst op één na kleinste in tien jaar. Moet de consument daardoor na de BTW-verhoging op fruit weer dieper in de buidel tasten voor een gezond stuk fruit? En waardoor komt het?

Dichtbij huis kan regionale fruitteler Gerrit Siersema van de biologische tuinderij Het Groene Buitenland, een stuk land in de buurt van Krommenie/Assendelft, weinig meer zeggen dan dat de droogte in combinatie met daardoor optredende luizen op zich geen succes was voor een rijke oogst.

Storm
,,Voeg daarbij nog eens de storm van afgelopen weekend waardoor de helft eraf is gewaaid”, zegt hij. De tuinder werkt biologisch, dus gif spuiten om de luizen te verjagen is er niet bij. Of zijn oogst graadmeter is voor de oogst in de EU kan hij niet zeggen. ,,Ik hou niet jaarlijks bij wat we oogsten. We zijn toch afhankelijk van de natuur”, zegt hij nuchter.

Appeloogst
Die natuur was niet gunstig voor de appelproductie in de 28 EU-landen. De raming is weliswaar een indrukwekkende 10.556.000 ton, het is toch 20 procent minder dan 2018. Zo is de oogst van het smaakvolle ‘hardlopertje’ Jonagold 43 procent minder dan vorig jaar. De oogst van Boskoop (Goudreinet) wordt geraamd op 12 procent lager dan vorig jaar.

‘Ze dekken zich ieder jaar in’
Groenteboer Johan Ten Wolde van de gelijknamige groentespeciaalzaak in Krommenie nuanceert de alarmberichten van de vakorganisatie. ,,Het zal allemaal wel meevallen. Ze dekken zich ieder jaar in met dit soort prognoses. Ja, de kans is groot dat de producten wat duurder worden. Maar dat is al jaren het geval. Ik vind het geen nieuws. Ze kunnen beter aan de consument uitleggen dat er geen spinazie te koop is omdat de oogst bij 40 graden is verschroeid. Ook de andijvie is gaan broeien door de warmte en heeft aan kwaliteit verloren. En de aardbeien die in de kassen stonden hebben een tik gekregen. Weersinvloeden spelen altijd een rol bij de oogst en kwaliteit.”


De groentespecialist zegt: ,,Mijn klanten weten dat ik desondanks dit soort berichten altijd puntgave groente en fruit verkoop. Echte smaak en kwaliteit kost nou eenmaal wat meer dan de massale supermarktproducten. Maar daarmee onderscheid ik mezelf al jaren.”

Perenoogst
De perenoogst wordt geschat op 14 procent lager en 9 procent lager dan het gemiddelde van de jaren 2016-2018. De perenoogst is de op een na kleinste van de afgelopen tien jaar. De Doyenné du Comice-oogst, ook wel ‘Koning der Peren’ genoemd is geschat op 24 procent lager dan die van vorig jaar.

Wel bijzonder smakelijk
Volgens de NFO is de oogst in Europees verband wel voldoende groot om de verschillende markten te voorzien van kwaliteitsfruit. ,,Door de vele zonne-uren is het fruit dit jaar bijzonder smakelijk”, aldus de organisatie. 

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl