Nieuw bestemmingsplan Havenstraat en Hemkade op raadsagenda gezet

Gepubliceerd: 15-05-2019 19:05

Nieuw bestemmingsplan Havenstraat en Hemkade op raadsagenda gezet

ZAANDAM – ‘Terug naar de tekentafel’ als we het vrij vertalen. Dat sommeerde de Raad van State op 30 april over het omgevingsplan Hembrug. Een slag voor de gemeente Zaanstad want die zag daardoor de ontwikkeling van paradepaardje Hembrugterrein sterk vertragen. Na de uitspraak is er echter hard gewerkt aan het opstellen van een nieuw bestemmingplan. Dat wordt 23 mei in de gemeenteraad besproken. 

Het college heeft op 14 mei een nieuw bestemmingsplan vastgesteld voor de Havenstraat en Hemkade.  Dat wordt pas van kracht als de gemeenteraad het vaststelt. Een discussie die 23 mei op de raadsagenda staat.

Het vaststellen van een bestemmingsplan moet meer rust en rechtszekerheid voor de bewoners van de Havenstraat en Hemkade aldus de gemeente. Nu ontbreekt voor het Hembrugterrein zelf een bestemmingsplan en gelden de afspraken zoals in de zogeheten ‘Anterieure Overeenkomst’ zijn gemaakt met het Rijksvastgoedbedrijf en contractueel overgenomen door de nieuwe eigenaar Hembrug BV.

Teleurstelling
Wethouder Hans Krieger ,,De uitspraak en de vernietiging van het gehele plan kwamen als een verrassing en is teleurstelling. Een klap voor Zaanstad en onze woningbouwontwikkeling.’’

Door de vernietiging ontstaat een vertraging om het terrein te ontwikkelen naar gebied waar wonen, werken en ontspanning samengaan. Met de huidige eigenaar van het Hembrugterrein, diverse ondernemers en de bezwaarmakers uit het Amsterdamse Havengebied worden gesprekken gevoerd over wat er nodig is om toch tot ontwikkeling van het Hembrugterrein te kunnen komen.

Basis
Krieger: ,,Ondanks de vertraging ligt er met de onderdelen waar de Raad van State positief over was een stevige basis om verder te werken aan het realiseren van de ambities voor dit unieke terrein: het ontwikkelen van nieuwe woon- en werkfuncties met ruimte voor bestaande bedrijvigheid in de haven. Daar gaat de gemeente Zaanstad komende tijd, samen met de betrokken partijen hard aan werken.’’

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl