Nieuw Molenmuseum opent 31 juli haar deuren

16-07-2020 10:54

Nieuw Molenmuseum opent 31 juli haar deuren

ZAANDAM - Aan de Kalverringdijk 30 op de Zaanse Schans opent 31 juli het nieuwe Molenmuseum. Het museum heeft dan ook haar krachten definitief gebundeld met de molens op de Schans. Dit project onder de naam ‘Wereld van Windmolens’ zal die dag ook gepresenteerd worden.

Het Molenmuseum bevindt zich aan het einde van een dijk waar zich ook acht industriemolens bevinden. De nabijheid van de molens tot het museum maakt het mogelijk dat bezoekers een complete historische windmolen experience kunnen beleven, genaamd, ‘Wereld van Windmolens’.

Opening 31 juli
Door de maatregelen rondom het coronavirus kon de eerder geplande officiële opening op 18 juni niet doorgaan. In plaats van een officieel openingsmoment is gekozen om het Molenmuseum vanaf 31 juli open te stellen voor het grote publiek. Later dit jaar volgt de officiële opening.

Molenmuseum op de Zaanse Schans
Voor Vereniging De Zaansche Molen is de komst van het museum naar een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Nederland een mijlpaal. De industriemolens op de Zaanse Schans liggen op een steenworp afstand van het Molenmuseum.
Algemeen Manager van vereniging De Zaansche Molen en voormalig directeur van de Zaanse Schans, Peter-Jan van Steenbergen, “Windmolens zijn onlosmakelijk verbonden met deze regio. De Zaanstreek is het oudste industriegebied ter wereld en totaal hebben hier meer dan 1.100 molens gestaan en gedraaid. Acht van deze industriemolens staan op de Kalverringdijk en aan het einde van deze dijk staat het nieuwe Molenmuseum. Mede hierdoor is de windmolen experience ‘Wereld van Windmolens’ tot stand gekomen. Bezoekers kunnen zich helemaal onder laten dompelen in de ontstaansgeschiedenis van de Nederlandse windmolen industrie.”

Wereld van Windmolens
Een bezoek aan ‘Wereld van Windmolens’ laat het verhaal achter de welvaart van Nederland vanaf de Gouden Eeuw pas echt goed zien. Oude verhalen, op eigentijdse wijze verteld.
De rivier de Zaan, waaraan de industriemolens en het Molenmuseum gelegen zijn, was van oudsher (circa 1600) de belangrijkste (en feitelijk enige) verkeersweg voor grondstoffen en te bewerken producten naar de molens toe, én voor bewerkte producten die van de molens via de Zaan naar Amsterdam en elders gingen. Boten voeren af en aan om alle producten van en naar de windmolens te vervoeren. Juist de combinatie van de grote waterweg (en de talloze sloten en slootjes die er mee in verbinding stonden) en het vlakke land waar het vaak waait, maakte dat de industriemolens een succes konden worden. Talloze uitvindingen en toepassingen zorgden ervoor dat er uiteenlopende producten verwerkt konden worden (van hout tot specerijen, van olie tot papier). Deze ‘Wereld van Windmolens’ is door de Vereniging Zaansche Molens samengebracht in een windmolen experience.


Stampen en schudden
Henk Heijnen, kunsthistoricus en conservator bij het Molenmuseum, “De bezoekers worden door de industriemolens op de Kalverringdijk rondgeleid en kunnen aansluitend het programma in het Molenmuseum doorlopen. In de molens ervaren bezoekers het stampen en schudden van een werkende molen, en in het museum ondergaat de bezoeker het verhaal achter de molens. Zo worden beleving, educatie en interactie gecombineerd.
De enorme hoeveelheid molens bracht rijkdom in de regio, maar niet voor iedereen. Daarom is er niet alleen aandacht voor de handel, maar ook voor de arbeiders en de opkomst van het socialisme. Zo krijgt de bezoeker ook een inkijkje in de geschiedenis van de Zaanse samenleving die zo bepaald is door de molens.”

Bezoekers en aangepaste maatregelen
Normaal gesproken is er ruimte voor circa 1.000 tot 1.500 bezoekers per dag. Door de maatregelen rondom het coronavirus is er plek voor circa 500 personen en deze kunnen binnen vastgestelde tijdsloten het museum veilig bezoeken.
Meer informatie is te vinden op www.zaanschemolen.nl.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl