Nieuw SALT laboratorium biedt zinnige, zuinige zorg aan arts én patiënt

12-10-2018 09:34

Nieuw SALT laboratorium biedt zinnige, zuinige zorg aan arts én patiënt

KOOG AAN DE ZAAN – Samen met wethouder Songül Mutluer knipte huisarts Jeroen Brendeke van huisartsenpraktijk Westzijderveld gisteravond het lint door waarmee het nieuwe hypermoderne laboratorium van SALT aan de Molenwerf een feit werd.

Het eerste huisartsenlaboratorium van Nederland kan nóg snellere en efficiëntere diagnostiek leveren voor huisartsen en patiënten in de regio Zaanstad, Castricum en Kennemerland. ,,De kwalitatief hoogstaande diagnostiek die het lab in de eerstelijns zorg - huisartsen - verzorgt, is daarmee voor de komende jaren verzekerd”, aldus Christy Niemeijer, directeur van SALT en huisarts (op foto in blauwe jurk naast wethouder).

SALT, Stichting Artsen Laboratorium en Trombosedienst werd in 1955 opgericht en verwerkt jaarlijks ruim 180.000 orders. Elk goed voor acht à tien diagnostische bepalingen. Daarnaast komen jaarlijks 110.000 orders bij de trombosedienst binnen. Voor ruim 180 klanten verwerkt SALT gemiddeld ruim 1,5 miljoen medische bepalingen per jaar. Er werken 188 mensen.

Waarde voor de regio
,,De waarde van het laboratorium is van onmeetbare waarde voor deze regio. Waarbij het laboratorium, naast huisartsen ook medisch specialisten, verloskundigen maar vooral patiënten bedient”, aldus de directeur die door haar duo-functie als huisarts perfect weet wat haar beroepsgenoten van SALT verwachten.

Voordelen voor patiënt
In anderhalf jaar werd de transitie naar het nieuwe laboratorium gerealiseerd. Vervanging van bestaande apparatuur was hoogstnoodzakelijk. ,,De vraag nam toe, net als de leeftijd van ons laboratorium. Sommige instrumenten waren zestien jaar oud. Van de bloedafnames die mensen voor tien uur ’s ochtends laten doen, is de uitslag nu vóór vier uur ’s middags bij de huisarts. Sneller dan vroeger en ongelooflijk fijn voor zowel patiënt als arts.”

Digitalisering van de diagnostiek levert de patiënt meer voordelen op. Zo hoeft die geen bewijsbriefje meer te halen, zijn uitslagen sneller bij de arts, zijn wachtlijsten afgenomen en is de kans op menselijke invoerfouten verminderd.  

Brug in zorg
Christy Niemeijer: ,,SALT is koploper op het gebied van kwaliteit en maakt de sprong naar de zogenaamde ‘anderhalfde lijns zorg’. Een brug tussen de eerste en tweede lijn: huisarts en ziekenhuis. Zoals met het Zaans Medisch Centrum of Waterland Ziekenhuis in Purmerend. Goede, kwalitatief hoogstaande diagnostiek houdt mensen uit het ziekenhuis. Terwijl we in de eerste lijn gerant staan voor diagnostiek met de kwaliteit van de tweede lijn. Zinnige zuinige zorg.”

ZaanTV maakte een registratie van het nieuwe laboratorium en de feestelijke opening. Een voorproefje staat op YouTube:


Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Molenwerf 42 - 1541 WR Koog aan de Zaan - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl