Nieuwbouw passend binnen cultuurhistorische waarde van Blok

25-11-2021 09:00

Nieuwbouw passend binnen cultuurhistorische waarde van Blok

KROMMENIE - In de wijk het Blok zijn in de achterliggende maanden oude woningen vanwege hun slechte technische staat gesloopt. Bij slopen alleen bleef het niet. Na een intensieve samenwerking tussen Parteon, de bewonerscommissie, gemeente Zaanstad, KDVK architecten en Bébouw Midreth, een VolkerWessels onderneming is er iets prima passends in de wijk tot stand gebracht. En dat alles bij elkaar maakte dat de vlag in top ging bij het Blok.

Dat was ook de reden waarom op woensdag 24 november Monique Kwaak, manager Vastgoed Parteon, Levinus Jongmans, programmamanager gemeente Zaanstad, Ralf Dressel, directeur Bébouw Midreth en Gerard Heerooms, voorzitter bewonerscommissie, samen kwamen en de vlag hebben gehesen om het bereiken van het hoogste punt van fase 1 van het Blok in Krommenie te vieren.

Nieuwbouw met aandacht voor het verleden
In het bouwproject het Blok komt energiezuinige nieuwbouw. Te beginnen met de 88 nieuwbouwwoningen. Dit plan en uitvoering hebben ervoor gezorgd dat de nieuwbouw past binnen de cultuurhistorische waarde van de wijk. Het eigentijdse ontwerp van de woningen sluit aan op het karakter van de omgeving. Verfraaiing van het metselwerk, maar bijvoorbeeld ook details zoals de kleur van de voordeur doen recht aan de oude woningen van corporaties Patrimonium en de Volkswoning.

Duurzame woningen
De 88 drie- en vierkamerwoningen variëren in gebruiksoppervlak tussen de 78 en 87m² en krijgen plaatselijke gevelaccenten en dakkapellen geheel in stijl met het karakter van de buurt. De sociale en middenhuurwoningen krijgen zonnepanelen, een warmtepomp en zijn gasvrij. Bewoners kunnen straks genieten van een energiezuinige en betaalbare woning.

Planning bouw
In de eerste fase van het project worden 34 woningen gerealiseerd. Naar verwachting zijn de woningen medio april/mei 2022 gereed voor oplevering aan de nieuwe bewoners. Een aantal oud-bewoners keren terug en betrekken een van de nieuwbouwwoningen in de wijk. De overige woningen in de eerste fase worden begin 2022 aangeboden via WoningNet en Rooftrack. De sloop van de tweede fase is inmiddels in volle gang. De bouw van die laatste fase, bestaande uit 54 woningen, start het eerste kwartaal van 2022.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl