Nieuwbouw Wilhelminasluis uitdagende klus

09-04-2019 09:30

Nieuwbouw Wilhelminasluis uitdagende klus

ZAANDAM - Het duurt nog wel tot eind 2020 voordat de Zaandamse ‘sluis van de toekomst’ klaar is. Maar nu het geschil tussen bouwer en opdrachtgever is beslecht zijn de werkzaamheden weer in volle hevigheid losgebarsten. En blijft het leuk de voortgang te zien van deze uitdagende klus.

Bouwer Heijmans laat geen sluis- en/of kadedeel onberoerd. En dat is ook hard nodig want de Wilhelminasluis dateert uit 1903, is verouderd en bovendien in slechte bouwkundige- en technische staat.

Volledig nieuwe sluis
Heijmans vervangt de sluis in opdracht van de provincie Noord-Holland door een nieuwe moderne sluis voor beroeps- en recreatievaart. Zo komt er een volledig nieuwe schutsluis met een doorvaartbreedte van 14 meter, een kolklengte van circa 156 meter en een drempeldiepte van 4,7 meter. Ook de beide bruggen over de sluis worden vernieuwd. Een grote uitdaging want de ‘winkel moet open blijven’ tijdens de werkzaamheden.

Afsluiting
Tot januari volgend jaar wordt er doorgewerkt aan de afbouw van de sluishoofden, gewerkt aan de kades en de sluiskolk zelf. Ook staat de afsluiting van de Wilhelminabrug in dit tijdvak gepland. Zodra laatstgenoemd werk begint, is er sprake van een omleiding.

Van februari tot mei volgend jaar wordt onder meer de brug gesloopt, de sluis uitgebaggerd en breder gemaakt en een nieuwe kolkvloer gestort. De scheepvaart kan dan twee maanden geen gebruik maken van de sluis. Van juni tot en met december 2020 is de afbouw gepland.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl