Nieuwe Catharinatoren: 103 huurappartementen in stationsgebied

Gepubliceerd: 12-09-2019 15:09

Nieuwe Catharinatoren: 103 huurappartementen in stationsgebied

ZAANDAM – Een woontoren met maar liefst 103 huurappartementen: dat moet het nieuwe icoon worden van het stationsgebied in Zaandam. De naam luidt Catharinatoren, het ontwerp is van Liesbeth van der Pol/ DOK Architecten en komt voort uit het oorspronkelijke masterplan Inverdan.

Wethouder Songül Mutluer: ,,We hebben nu concrete afspraken met de ontwikkelaars en zijn weer een stap dichterbij de bouw van de Catharinatoren. Een bijzondere toevoeging, die het totaalplaatje voor dit gebied weer nóg wat completer maakt."

De wethouder ondertekende vandaag, donderdag 12 september, de Anterieure Overeenkomst met de ontwikkelaars, KPO planontwikkeling en Bot Bouw Initiatief B.V. In 2020 zal volgens planning de bouw beginnen.

‘Krachtige Zaanse dame’
Architect Liesbeth van der Pol draagt met het ontwerp van de Catharinatoren een steentje bij aan het Zaanse mozaïek in het gebied. ,,Het is een eigenzinnige toren. Een gebouw met karakter. Zaans gekleed, met geglazuurde bakstenen in Zaanse groene tinten. Een krachtige Zaanse dame!"
De naam voor de Catharinatoren verwijst naar de Russische Catharina de Grote (1762 – 1796); ze kijkt uit over de Russische buurt en ligt dichtbij de Hermitage en de Romanov.

Sociale huurwoningen
Wethouder Songül Mutluer: ,,De woontoren is toegankelijk voor huishoudens met een inkomen van modaal tot anderhalf modaal. Voor het totaalplaatje in het stationsgebied is dit een goede aanvulling, want er is op dit moment een tekort in elk woningsegment. In de nabijgelegen wijk de Zaanse Helden en het Noorschebos komen ook nieuwe sociale huurwoningen. Zo proberen we álle Zaankanters passend aanbod te bieden."

Het pand wordt geheel gasloos en krijgt een EPC-waarde van 0,2. Daarmee past de woontoren ook goed in de Zaanse ambities om woningbouw verder te verduurzamen.

Architectuurlezing
Op dinsdagavond 24 september houdt de stichting Babel, het Zaanse Architectuurplatform, een lezing met Liesbeth van der Pol waarin de Catharinatoren en van der Pol's Zaanse ontwerpen aan bod komen. Geïnteresseerden kunnen zich gratis aanmelden via e-mail bij info@stichting-babel.nl. Voor bewoners in de omgeving van de Catharinatoren komt een buurtbijeenkomst.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl