Nieuwe getal: 30 excl personeel plus voorgesprek

19-05-2020 19:22

Nieuwe getal: 30 excl personeel plus voorgesprek

STREEK - Premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge hebben vanavond uiteengezet hoe het routeboek er momenteel voor staat. Kunnen we deze stappen al zetten? Nog lang niet iedereen zal blij zijn, maar heel voorzichtig gaan we de goede kant op. We zullen met z'n allen vol moeten blijven houden. 'Het blijft altijd spannend. Als iedereen zich aan de 1,5 meter regel en alles wat daar bij hoort, kunnen we op 1 juni een volgende stap zetten.' Nadrukkelijk werd ook genoemd dat voorzichtigheid en economisch belang in elkaars verlengde liggen.

Het kabinet heeft een beslissing genomen tot 15 juni. "We vinden het verantwoord om de stappen te zetten die we hebben aangekondigd. Het aantal ziekenhuisopnames en coronapatiënten op de intensive care is de laatste weken snel gedaald, dat biedt ruimte voor versoepeling."

De ruimte die er nu is, hebben we met elkaar verdiend door de regels na te leven zo concludeerde Rutte trots. Het is cruciaal dat iedereen snapt dat het nog belangrijker wordt dat we ons aan de regels blijven houden. "Als we dat niet doen, kan het virus de kop snel weer opsteken. We mogen vertrouwen hebben, maar moeten ook waakzaam blijven. Dus: bij klachten thuisblijven, zo veel mogelijk thuiswerken, 1,5 meter afstand houden, vermijd drukte, blijf handen wassen."

Zoals genoegzaam bekend zijn we in dit land gewend om onze mening te geven. Dat is na de presentatie van de routekaart ook volop gebeurd. "Het is ook logisch dat mensen gaan vergelijken, zoals tussen beroepsgroepen. In de besluitvorming kijken we niet alleen naar specifieke groepen, maar ook naar het grotere geheel. Elke versoepeling betekent meer drukte. Daarom kan niet alles tegelijk open. Voorzichtigheid en economisch belang liggen in elkaars verlengde. Niet alles is in beton gegoten, we staan open voor overleg. Flexibiliteit is en blijft nodig."

In tegenstelling tot wat er eerder al werd gelekt zijn per 1 juni samenkomsten van dertig personen toegestaan in gebouwen die voor iedereen toegankelijk zijn, exclusief personeel. Daar vallen onder meer bioscopen, restaurants en cafés onder, mits er onderling afstand gehouden kan worden. Van tevoren moet er tevens een check gedaan worden.
Rutte benadrukte dat de sportscholen gesloten blijven. Met deze beroepsgroep zijn gesprekken gaande of zij voor 1 september wellicht toch open kunnen.
De horeca kan vanaf 1 juni weer open. "Binnen mogen maximaal dertig personen aanwezig zijn, met onderlinge afstand. Voor mensen uit hetzelfde huishouden wordt een uitzondering gemaakt. Feestcafés en discotheken blijven voorlopig gesloten."

Ook voor theaters, concertzalen en bioscopen geldt dat zij vanaf 1 juni weer open kunnen. Dat mag met dertig mensen binnen. Musea mogen ook open, mits bezoekers zich vooraf aanmelden of kaartjes kopen, zodat er gestuurd kan worden op 1,5 meter afstand houden. Het ov blijft bedoeld voor noodzakelijk reizen. De verplichting om een niet-medisch mondkapje in trein, tram en metro te dragen blijft in stand."

De scholen krijgen van het kabinet zo veel mogelijk ruimte om tot werkbare roosters te komen. Scholen moeten wel fysiek onderwijs geven. Het is belangrijk dat het ov niet overbelast raakt als de middelbare scholen weer open gaan. Voorgezet speciaal onderwijs mag ook weer open. Voor deze scholen is maatwerk nodig om 1,5 meter afstand te houden. "Bepaalde leerlingen maken op basis van medische redenen niet meteen gebruik van fysiek onderwijs" benadrukte de premier.

Rutte kon ook melden dat de basisscholen vanaf 8 juni geheel open zullen gaan, tenzij de komende weken blijkt dat dit niet verantwoord zou zijn. "De komende weken worden met het onderwijs afspraken gemaakt over de openstelling. Aansluitend gaat ook de opvang op 8 juni open. In het mbo, hbo en wo kunnen vanaf 15 juni toetsen en praktijkonderwijs weer op de instelling plaatsvinden. Die worden zo gepland dat studenten niet in de spits hoeven te reizen."


Voor overig nieuws verwijzen wij u naar de collegae media. 

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl