Nieuwe Molenmuseum op de Zaanse Schans gaat nu echt open

14-09-2020 14:23

Nieuwe Molenmuseum op de Zaanse Schans gaat nu echt open

STREEK - Het publiek kan, na eerder gestrande pogingen, vanaf 28 september, een bezoek brengen aan het nieuwe Molenmuseum aan de Kalverringdijk 30 op de Zaanse Schans. Het museum heeft vanwege de gevolgen van het coronavirus eerder moeten besluiten de opening uit te stellen.

Op 25 september zal de officiële opening plaatshebben voor genodigden. De openingshandeling zal verricht worden door de van oorsprong Wormerveerse Marjan Minnesma, directeur van Urgenda. De Zaandamse Margriet Eshuijs (o.a. bekend van de band Lucifer en haar populaire PopUpKoor) zal trachten het koor van molenaars 'De Schorre Schaepen' hun liederen mooi te presenteren. 


Molenmuseum vanaf 28 september open voor publiek
Door de maatregelen rondom het coronavirus kon de eerder geplande officiële opening op 18 juni niet doorgaan. Eind juli was daarna het beoogde openingsmoment, maar corona bleef het museum parten spelen: technische complicaties (met name rondom de digitale kaart met industriemolens) strooide roet in het eten, zodat nogmaals werd besloten de opening uit te stellen.

Algemeen Manager van vereniging De Zaansche Molen en voormalig directeur van de Zaanse Schans, Peter-Jan van Steenbergen, "Vrijwel iedere organisatie heeft last gehad van de gevolgen van het coronavirus, zo ook wij. Het uitstel daarna was spijtig, maar wij wilden het publiek echt de hele molenexperience laten beleven. Tegenwoordig speelt technologie in vrijwel ieder museum een belangrijke rol en zo ook bij ons. Sterker nog, in het Molenmuseum zijn onderdelen ontwikkeld die nog niet eerder te zien zijn geweest in andere musea. Maar hierdoor ook dus redelijk complex. Het voordeel is dat d.m.v. die technologie je het verleden op een interactieve kunt herbeleven. Je maakt het mee en begrijpt hierdoor ook beter hoe de geschiedenis zich gevormd heeft."

Deze keer werd gekozen om de officiële opening (25 sept) en de publieksopening (28 sept) kort na elkaar plaats te laten hebben. In het weekend voorafgaand aan de publieksopening is het museum exclusief opengesteld voor de meer dan 3600 leden van Vereniging de Zaansche Molen. De molens op de Zaanse Schans, diverse industriewindmolens in de regio en het Molenmuseum vallen onder beheer van de Zaansche Molen. De leden dragen door hun contributie al bijna 100 jaar bij aan het in stand houden van dit deel Zaans erfgoed.

Bezoekers en aangepaste maatregelen
Normaal gesproken is er ruimte voor circa 1.000 tot 1.500 bezoekers per dag. Vanwege veiligheidsoverwegingen rondom het coronavirus is er plek voor circa 500 personen en deze kunnen door aangepaste maatregelen het museum veilig bezoeken.
Meer informatie is te vinden op www.zaanschemolen.nl.Tickets kunnen gereserveerd worden op;
https://tickets.zaanschemolen.nl/nl/tickets.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl