Nog even geduld met Beatrixbrug

19-06-2020 19:17

Nog even geduld met Beatrixbrug

ZAANDAM - Menig streekgenoot leefde in de veronderstelling dat de Beatrixbrug in hartje Zaandam dezer dagen weer geopend zou worden. Dat stond op de agenda, maar na de problemen met de inrichting van de Wilhelminabrug (het brugdeel van de Beatrixbrig is een kopie) moeten diverse specialisten nog eens goed (of eindelijk goed?) naar het geheel kijken. Dat maakt dat de opening voorlopig is opgeschoven. Eind juni lijkt de eerste mogelijkheid.

In een persbericht laat de provincie weten dat de renovatie van de Beatrixbrug de afgelopen vijf maanden in volle gang is geweest. Naar verwachting gaat de brug nu pas eind van deze maand weer open. Eerder was er sprake van dat de brug dit weekend wellicht al open zou gaan, maar de provincie Noord-Holland, de gemeente Zaanstad en bouwer Heijmans hebben nog een aantal dagen nodig om de laatste werkzaamheden af te ronden. De Beatrixbrug hoort bij de Wilhelminasluis die in opdracht van de provincie Noord-Holland wordt vernieuwd omdat deze verouderd is en in slechte bouwkundige staat verkeert.

Voorafgaand aan het persbericht namen streekgenoten al de moeite om de brug te bekijken. 'Laat ze nu maar goed onderzoeken wat er beter moet. We hebben met z'n allen gewoon te weinig geduld' aldus een ouder echtpaar dat in het zonnetje poolshoogte komt nemen. 'Aan de andere kant van de sluis zijn ze al te snel geweest. Dat ze daar maar wat van geleerd hebben.' 

Compleet vervangen
Een maand eerder werd de naastgelegen Wilhelminabrug al in gebruik genomen. Net zoals de Wilhelminabrug moest ook de Beatrixbrug compleet vernieuwd worden. Niet alleen zijn de brugkleppen en de bijbehorende contragewichten vervangen, ook de brugkelder - waar de aandrijving van de brug zich bevindt - is aangepast. Verder is de nieuwe brug verbreed van 12 naar 14 meter zodat grotere binnenvaartschepen gemakkelijk kunnen passeren.

Laatste keuring
Donderdag 18 juni is de Beatrix uitvoerig geschouwd door de provincie Noord-Holland en de gemeente Zaanstad. Dit is gedaan om te beoordelen of de brug voldoet aan de technische richtlijnen en naar behoren functioneert. Hierbij is ook heel specifiek gekeken naar de fietspaden. Dit naar aanleiding van fietsongevallen op de Wilhelminabrug. Ook is advies gevraagd aan politie en fietsersbond. 

Tijdens de schouw bleken de pollers nog niet naar behoren te werken. De pollers zijn de beweegbare stalen palen die in het wegdek kunnen verzinken. Om de brug goed te kunnen openstellen, is het nodig om deze laatste werkzaamheden nog uit te voeren. Voor degenen die reizen met het openbaar vervoer, is het raadzaam om vooraf de site van Connexxion en/of www.9292ov.nl te raadplegen voor meer reisinformatie.

Meer informatie
Met vragen over het vernieuwen van de Wilhelminasluis kunnen bewoners en weggebruikers contact opnemen met het Servicepunt van de provincie Noord-Holland via telefoonnummer 0800-0200 600 (gratis) of per e-mail vaartindezaan@noord-holland.nl. De werkzaamheden zijn ook te volgen via www.wilhelminasluiszaandam.nl, Facebook (WilhelminasluisZaandam) of Twitter (@WsluisNH).

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl