Nog te vroeg voor concrete maatregelen

27-10-2020 20:01

Nog te vroeg voor concrete maatregelen

STREEK - In de voorgaande dagen sijpelde al door dat er nog geen ingrijpende maatregelen aangekondigd zouden worden. Dat deze scenario's wel op de kabinetstafel liggen staat vast. Wat Rutte wel adviseerde? Dat we Sinterklaas en Sint-Maarten in kleine kring moeten gaan vieren, met maximaal drie mensen buiten het eigen gezin. 'Kerst valt nog niet te voorspellen', zei premier Mark Rutte tijdens de persconferentie.

Teleurstellend voor de horecabranche is dat de huidige coronamaatregelen, waaronder de sluiting van de horeca, nog zeker tot in december zal duren' aldus minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Eerder had het kabinet gezegd dat de strengere maatregelen vooralsnog vier weken zouden duren, vanaf medio oktober.

"Wat we zeker weten is dat de huidige maatregelen veel langer nodig zullen zijn, in elk geval tot in december", zei De Jonge."Tot die tijd is het zaak om ons aan de maatregelen te houden. Tot die tijd is het een kwestie van volhouden."

Het effect van de maatregelen is volgens Rutte pas na twee weken te zien. Daarom is het te vroeg om te beoordelen of er nu nieuwe maatregelen nodig zijn. Volgende week dinsdag wil het kabinet op een nieuwe persconferentie daar uitsluitsel over geven, "tenzij de cijfers zo omhoog schieten dat we echt moeten ingrijpen", aldus Rutte.

Volgens Rutte vlakken de cijfers "week na week af, maar blijven te hoog en moeten naar beneden." Hij zei al eerder dat alle opties op tafel liggen, waaronder ook een volledige lockdown. Daarbij zouden mensen alleen af en toe naar buiten kunnen om boodschappen te doen.

De premier benadrukte dat er niet alleen naar de zorg gekeken wordt, maar ook naar wat de "samenleving in totaal kan dragen".
De belangrijkste knop om aan te draaien is en blijft ons eigen gedrag: 'De naleving van de regels dus", volgens een gedecideerde Rutte. "Van meer naleving krijgen we nooit spijt."


Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl