Ode aan Molukse bevolking

Gepubliceerd: 25-04-2020 11:04

Ode aan Molukse bevolking

STREEK - In samenwerking met Jan Akkerman brengen twee Molukse gitaristen en componisten een ode aan de Molukse bevolking en specifiek de eerwste generatie Molukkers. Dit wordt onder andere gedaan vanwege de 70-jarige Molukse onafhankelijkheid op 25 april 2020.

Door de coronamaatregelen is een gezamenlijke viering van de 70-jarige Molukse onafhankelijkheid niet mogelijk. Met dit nummer willen de artiesten de Molukse bevolking en vooral de eerste generatie Molukkers in Nederland een hart onder de riem steken. Het nummer ‘Mena Muria’ van Jan Akkerman is voor dit eerbetoon in een nieuw jasje gestoken met een bijbehorende videoclip.

De betrokken Molukse artiesten zijn Jeff Sopacua en Julian Souisa. Beiden hebben als gitaristen en componisten hun sporen verdiend in de nationale en internationale muziekscene. Zo heeft Julian Souisa onder andere live en in de studio samengewerkt met Lady Gaga, Massada en Britney Spears. Jeff Sopacua had eerdere samenwerkingen met Jan Akkerman, Danny Boy (voormalig zanger van Tupac) en de band Fox the Fox, die in de jaren tachtig en negentig furore maakte.

Samen met Jan Akkerman, recent verkozen tot beste gitarist van de Benelux en eerder van de hele wereld, maakten de gitaristen een vernieuwde versie van het nummer ‘Mena Muria’.
“Normaal gesproken vieren we ieder jaar op 25 april gezamenlijk het ontstaan van de Molukse republiek. Vanwege de coronamaatregelen is dat dit jaar niet mogelijk. Daarvoor in de plaats hebben we een muzikale ode gemaakt aan de Molukse bevolking en specifiek de eerste generatie Molukkers in Nederland. Zonder hen zouden we hier nu niet zijn”, aldus Sopacua.

Jan Akkerman werd benaderd om zijn nummer ‘Mena Muria’, dat in 2011 werd uitgebracht, ter beschikking te stellen voor het eerbetoon. Ook werd hij gevraagd om zijn originele gitaarspel in een vernieuwde versie uit te brengen. “Akkerman zei volmondig ‘ja!’. Het is een eer dat hij hieraan mee wil werken. Toen hij het eindproduct hoorde, was hij er ontroerd door”, geeft Souisa aan.

Hieronder is het nummer met bijbehorende video te horen en zien.


Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl