Omslagpunt op Noord-Hollandse woningmarkt

26-07-2019 09:32

Omslagpunt op Noord-Hollandse woningmarkt

REGIO – ‘Na jaren van aanboddalingen heeft de Noord-Hollandse woningmarkt een omslagpunt bereikt’, aldus makelaardij Kuijs Reinder Kakes. Maar liefst 2.200 meer woningen hebben een te koop-bord voor de deur, vergeleken met ruim een jaar geleden. 

Dit blijkt uit de kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q2 2019 van Kuijs Reinder Kakes (partner in Dynamis).

Aanbodstijging
In twee derde van de Noord-Hollandse gemeenten staan meer woningen te koop. Sterkste aanbodstijging vindt plaats in Amsterdam. In de hoofdstad worden bijna 900 woningen meer aangeboden dan een jaar geleden. Het aantal te koop staande woningen is ook in steden als Alkmaar, Purmerend en Zaanstad fors toegenomen.

Woningeigenaren willen gebruik maken van ‘momentum’ aldus het rapport. Oftewel een kansrijke situatie die maar kort duurt. De aanbodtoename vindt vooral in de bestaande bouw plaats. Woningbezitters hebben het vermoeden dat het hoogtepunt van de woningmarkt is bereikt, om van het hoge prijsniveau te profiteren verkopen ze nu nog hun woning.

Nieuwbouwproductie als aanjager
De nieuwbouwproductie is in een deel van de Noord-Hollandse gemeenten fors opgevoerd. Zo bestaat in Amsterdam, Zaanstad en Hoorn het woningaanbod voor ruim een kwart uit nieuwe woningen. Dit extra aanbod zal in de tweede helft van het jaar de verkoopcijfers gaan aanjagen aldus de rapportage.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Molenwerf 42 - 1541 WR Koog aan de Zaan - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl