Onafhankelijk onderzoek: bereik mediakanalen RTV Zaanstreek over hele linie gestegen

Gepubliceerd: 04-09-2019 8:09

Onafhankelijk onderzoek: bereik mediakanalen RTV Zaanstreek over hele linie gestegen

ZAANSTREEK – De groei zit er goed in bij de verschillende onderdelen van RTV Zaanstreek. In het recent gehouden onafhankelijke Olon bereikonderzoek blijkt dat de bereikcijfers van ZaanTV, Zaanradio en websitebereik over de gehele linie zijn gestegen ten opzichte van het vorige gehouden onderzoek in 2017.

In het onderzoek onder streekgenoten boven dertien jaar bleek dat meer dan de helft van de luisteraars bekend is met Zaanradio. De bekendheid van Zaanradio is daarmee bijna net zo hoog als die van Radio Noord-Holland. Op jaarbasis bereikt Zaanradio ongeveer één op de vijf inwoners in de Zaanstreek. Iets meer inwoners tot 50 jaar luisteren naar het station.

Met 7,9% voor het weekbereik en 3,6% voor het dagbereik loopt Zaanradio iets voor op het gemiddelde bereik voor lokale omroepen. Ten opzichte van 2017 zijn alle bereikcijfers gestegen. Zo is het bereik van RTV Zaanstreek/ZaanTV vergelijkbaar met het bereik van AT5. De vergelijking met NH of AT5 gaat echter mank omdat dit regionale omroepen zijn waar veel meer betaalde krachten zijn, freelancers en stagiaires. 

Groot bereik Zaanradio
Ten opzichte van de lokale omroepen RTV Purmerend en Radio 9 (Oostzaan) heeft Zaanradio een veel groter bereik in het uitzendgebied. Het is ook interessant om te zien dat het bereik van Zaanradio groter is dan die van Radio 1, 2 en 3 FM in het uitzendgebied. Inwoners luisteren voornamelijk naar Zaanradio om lokaal nieuws te horen. De programmering krijgt gemiddeld het rapportcijfer 7,4.

Meer kijkers ZaanTV
Bijna de helft van de tv-kijkers is bekend met RTV Zaanstreek/ZaanTV. Op jaarbasis is het bereik ruim één op de vijf inwoners in de Zaanstreek. Ten opzichte van 2017 zijn de bereikcijfers behoorlijk gestegen. Het jaarbereik van 2019 is significant hoger dan van 2017, aldus de onderzoekers.

De bekendheid van ZaanTV is 44%. Een stuk hoger dan in 2017. Op dit punt moet RTV Zaanstreek alleen de regionale omroepen met beduidend meer betaalde krachten en langere historie voor zich laten qua bereik.

Er wordt naar ZaanTV gekeken voor lokaal nieuws en om achtergrondinformatie uit de gemeente. De programmering krijgt gemiddeld een 7,2. ZaanTV Nieuws wordt het meest bekeken, gevolgd door Zicht op de Zaanstreek en Streek in Beeld. Deze drie programma’s worden alle drie beoordeeld met een waardering van 7,4.

Groei sociale media
Ook op sociale media is RTV Zaanstreek gegroeid. www.rtvzaanstreek.nl is het meest bekend onder luisteraars/kijkers van RTV Zaanstreek. Gevolgd door de Facebookpagina en het YouTube kanaal. Ten opzichte van 2017 zijn bekendheid van website en app hoger geworden. Het jaarbereik op de website is het hoogste. Gevolgd door YouTube. Nieuws op de app wordt wekelijks én dagelijks gezien concludeerden de onderzoekers.

Verhuizing studio
De groei in bereik betekent ook mee ruimte om de vrijwilligers een goede werkplek te geven. Daarom gaat RTV Zaanstreek verhuizen naar een nieuwe studioruimte in Het Kalf. Het contract werd onlangs getekend. Op de bijgaande foto v.l.n.r. Rian Durieux, bouwcoördinator van de Zaankerk en RTV Zaanstreek-bestuursleden Jelle Linnekamp en Martin Blankman.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl