Ongestoord onderweg … in Zaandam

30-06-2019 11:06

Ongestoord onderweg … in Zaandam

ZAANDAM – Normaal gesproken houden we als RTV Zaanstreek-redactie het Zaanse nieuws scherp in de gaten. Maar doordat we even op een zonnig vakantie-eiland verbleven, kunnen recente ontwikkelingen je makkelijker ontgaan. En omdat er niemand was toen we bijgaande foto maakten om wat te vragen, weten we niet of de afbeelding sinds kort op het fietspad was gekalkt. Of er al een paar weken zit. Hoe dan ook, op het fietspad in Zaandam ter hoogte van Lukoil, wordt de verkeersdeelnemer een ‘ongestoord onderweg’ toegewenst. Afzender: MONO.

Pas toen de verse vis die we op de markt hadden gekocht in de koelkast lag, en we op zoek gingen naar de betekenis van het logo met tekst, werd duidelijk dat het niet gaat om een wilde graffiti-actie. MONO staat voor de campagne van onder meer Rijkswaterstaat om verkeersdeelnemers op te roepen zonder afleiding van de smartphone de weg op te gaan.

‘Rijd MONO, dus zonder afleiding van je telefoon. Zodat je je ogen op de weg houdt en niet op je scherm’ luidt het motto van de campagne. De vraag is natuurlijk of de afbeelding op het wegdek zelf niet oproept tot onveilig rijgedrag. Want uw alerte reporter ging acuut in de remmen om bijgaande foto’s te maken. En had daardoor natuurlijk een achterligger vol in de rug kunnen krijgen… Gelukkig was het gisteren zo smoorheet dat alleen een paar mussen dood van het dak vielen en er serene stilte heerste op het fietspad. (zie tweede foto)

Vanaf 1 juli boete gsm-gebruik op de fiets
Vanaf morgen, 1 juli, gaat de wet van kracht waarbij fietsers geen elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets of muziekspelers mogen vasthouden tijdens het fietsen. Handsfree van de telefoon gebruik maken is wel toegestaan. Ook muziek luisteren mag via de koptelefoon. Dat laatste vinden wij weer jammer. Want daardoor nemen vooral jonge, onervaren fietsers als zombies deel aan het verkeer. Maar goed. De overheid roept er nog wel bij ervoor te zorgen dat het omgevingsgeluid nog te horen is. Of één oordopje te gebruiken. Ja, ja....

Wie nog appt, belt of als een flappdrol met de gsm in de hand fietst, loopt kans op een fikse boete: 95 euro. Een terechte boete. Want wist u dat smartphonegebruik in het Nederlandse verkeer zorgt voor tientallen doden en honderden gewonden per jaar? En dat lezen en schrijven van berichtjes op je smartphone het risico op een ongeval minstens 25 keer vergroot? Dus: weg met dat ding in het verkeer!

D.K.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Molenwerf 42 - 1541 WR Koog aan de Zaan - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl