Onlinesupermarkt Picnic maakt zich klaar om Zaanstreek te veroveren

Gepubliceerd: 28-02-2019 11:02

Onlinesupermarkt Picnic maakt zich klaar om Zaanstreek te veroveren

ZAANSTREEK - Route Mobiel ondernemers Michiel Muller (links op de foto) en Marc Schröder waren in de 2004 niet te beroerd een band te verwisselen van een gestrande VW Golf rijder. ,,Geen probleem. Toen we bij Tango werkten, roken onze handen ook naar benzine." De uiterst succesvolle serie-ondernemer Michiel Muller staat op het punt met zijn online supermarkt Picnic te gaan bezorgen in de Zaanstreek. De online melkboer aan huis is terug... 

Zaankanters die zich hebben aangemeld, staan op een wachtlijst. Nummer 263 staat in de wacht. Het kan echter nog wel even duren voordat de smalle, elektrische bestelwagentjes rondrijden door de Zaanstreek. Als troost ligt er alvast een kam bananen in de digitale boodschappenwagen. Het gefaseerd toelaten van klanten hangt samen met de groei in distributiecentra. En het vinden van personeel. De bestellingen moeten immers ’s ochtends uit de schappen gehaald en tussen 14.00 en circa 19.00 uur thuisbezorgd worden door ‘runners’.

‘Broekzakboodschappen doen’
‘Boodschappen doen (met de app) vanuit je broekzak’, ‘De laagste prijs’. Reclamekreten te over. Laat het maar aan Michiel Muller over hoe je een bedrijf succesvol in de markt zet. Om aan te geven in welke wereld hij zich begeeft; nadat hij samen met zakenpartner Marc Schröder (zoon van Martinair-oprichter Martin Schröder). Tango had verkocht voor een slordige tachtig miljoen euro, kreeg het duo monopolist in pechhulp ANWB op de knieën. In een keiharde campagne werd Route Mobiel hét alternatief voor de wegenwachtservice. 

Mede-ondernemers
Mede-ondernemers van Michiel Muller zijn internetondernemers Joris Beckers en Frederik Nieuwenhuys (eigenaren van Fredhopper) en Bas Verheijen, voormalig marketing-directeur van Albert Heijn en C1000. Het viertal heeft drie jaar met een team van dertig specialisten gewerkt aan het uitwerken van een nieuwe distributiemethode.

Gratis bezorging
Centraal staat zonder tussenschakels de online bestelde boodschappen per wijk rondbrengen. De klant kiest zelf welke rit het beste uitkomt en weet tot op een half uur precies hoe laat het Picnic karretje voor de deur staat. Door lage distributietarieven zijn de boodschappen laaggeprijsd zijn en is de bezorging (vanaf 25 euro) gratis. Inmiddels heeft Picnic vijf distributiecentra en bezorgt het bedrijf in ruim zestig plaatsen.

Miljoenenverlies
Toch is Picnic nog niet winstgevend. Volgens Retailnews.nl draaide Picnic in 2017 zo’n 45,5 miljoen verlies. In 2016 was dat 5,8 miljoen. De rode cijfers zijn het gevolg van ‘het enorme investeringsprogramma’ dat de online supermarkt heeft ingezet stelt topman Michiel Muller. Nou slaapt een normaal mens nooit meer met zulke verliezen. Michiel Muller zal best eens slecht slapen, maar is de man niet om geen oog meer dicht te doen zo bleek uit een eerder interview dat schrijver dezes met hem had. Ook al onderneemt hij met miljoenen, Muller is een keiharde werker die met twee benen in de Hollandse klei staat.

Zaanse ‘Appie’ of Picnic?
Innovator. Opschudder. ‘Sjors van de rebellenclub’. Investeerder. Betitelingen te over voor super-entrepreneur Muller. Die denkt met Picnic in 2020 winstgevend te zijn. De vraag blijft open: gaat dat ook gebeuren in de geboortestreek van ‘onze’ eigen Zaanse topondernemer Albert Heijn? Blijven we ‘appie’ trouw of wordt het vanuit je luie stoel online bestellen? (Bronnen: o.a. Trouw, De Ondernemer, AD)

Tekst en foto: Dirk Karten

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl