Ontdek het echte verhaal van onze industriecultuur

Gepubliceerd: 03-10-2021 8:10

Ontdek het echte verhaal van onze industriecultuur

STREEK - Op diverse locaties door de hele streek zijn er de gehele maand oktober foto’s van 2 bij 2 meter te zien. Zij vormen samen de expositie “Gezichten van de Zaanse Industrie”. Zo is Zaandijker Fred de Haan is te zien in de Zaanbocht in Wormerveer.

Wie door de Zaanstreek fietst van het Hembrugterrein naar Wormerveer en Wormer komt ze veelvuldig tegen: de fabriekspanden en fabrieksterreinen van de bedrijven die de Zaanstreek zo uniek maken. Als passant zien we vaak de buitenkant, maar juist de mensen die in deze fabrieken werken bepalen het werkelijke ‘gezicht’ van de Zaanse industrie. 


Deze expositie wil met de foto’s van de Zaanse fotograaf Mike Bink, voorzien van teksten van Sarah Vermoolen, het menselijk gezicht van de industrie laten zien. Ontmoet de werknemers, de Zaankanters, die vandaag de dag werkzaam zijn in de streek. Lees hun persoonlijke verhalen en leer de bedrijven waarvoor ze werken op een andere manier kennen. Bekijk hen, en zie daarmee de Zaanstreek door hun ogen.

Wormerland is een wezenlijk onderdeel van het oudste industriegebied van Europa: de Zaanstreek. Beide kanten van de Zaan stonden vroeger vol met molens en andere bedrijvigheid die de basis vormden van de industrie waar onze regio ook nu nog om bekend staat. De onnavolgbare wijze waarop industrie en stad door de eeuwen heen met elkaar zijn vervlochten, daar mogen we trots op zijn. En dat is precies wat IFIKZ wil uitdragen en in stand houden.

IFIKZ in Meneba en Stoomhal
Deze zevende editie wordt het je als Wormerlander wel heel makkelijk gemaakt om IFIKZ te bezoeken. Een groot deel van het programma heeft namelijk plaats in de achtertuin van de Wormerlanders.

Lees meer>

Op vrijdag 15 oktober en zaterdag 16 oktober is in de oude meelfabriek De Vlijt (Meneba) de theatervoorstelling “Meel” te zien. Als publiek word je ondergedompeld in licht, geluid, muziek en beweging. Deze productie is bedacht en wordt uitgevoerd door Theatermijn.

Lees meer over de bijzondere voorstelling op een unieke locatie>

Zondag 17 oktober sluit IFIKZ af met het filmfestival “Industrie en Samenleving” in de Stoomhal te Wormer.

IFIKZ organiseert het filmfestival samen met Videoclub Zaanstreek Noord. Dit filmfestival is er voor iedereen met belangstelling en liefde voor de Zaanstreek en haar historie, de Zaanse industrie en hoe het was, en nog steeds is, om te werken en wonen op deze bijzondere plek.

Tickets voor de theatervoorstelling en het filmfestival zijn uitsluitend online te verkrijgen via www.ifikz.nl. Daar is ook meer informatie te vinden over de verschillende activiteiten en de exacte locaties van de buitenexpo.

Lees meer over dit nostalgische filmfestival>

Op de foto Fred de Haan wiens portret de Zaanbocht in een heel ander daglicht zet. 

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl