Ontwerp kruising Leliestraat/Parallelweg aangepast

14-11-2020 10:05

Ontwerp kruising Leliestraat/Parallelweg aangepast

KOOG AAN DE ZAAN - Dat er iets moest gebeuren met de kruising Leliestraat en Parallelweg was voor alle omwonenden en andere betrokkenen helder. Vandaar dat er wat schetsen werden gemaakt die uiteindelijk hebben geleid tot een tekening die als voorstel diende voor de gerenoveerde kruising.

Een eerder informatiemoment (28 augustus j.l.) over de plannen voor het veiliger maken van de kruising Leliestraat en het opknappen van de Parallelweg leverde vanuit verschillende buurtbewoners opmerkingen op en werden bezwaren gemaakt. Projectleider P. Veldhuis heeft alle voors en tegens namens de gemeente Zaanstad op een rijtje gezet.
Gesproken werd eind augustus bijvoorbeeld over het feit dat er geen 2 richtingsverkeer op de Parallelweg moet bestaan. Het voorgestelde alternatieve ontwerp voor het deel Parallelweg is niet positief ontvangen. Het eerste ontwerp werd daarmee aantrekkelijker. Twee bewoners, die nu ‘achteruit’ rijden naar de aansluiting Parallelweg – Provincialeweg, vonden het niet erg om dat in de toekomst ook te doen.

Er komt om die reden een aangepast ontwerp. De aansluiting Parallelweg – Provincialeweg wordt iets opgeschoven naar het noorden zodat bewoners beter kunnen wegrijden. De gemeente zal contact opnemen met een bewoner, om het aangepaste ontwerp en zijn uitrij-situatie te bespreken. 
De Provincialeweg krijgt ter hoogte van de kruising een maximale snelheid van 50 km/uur. In het nieuwe ontwerp staat waar de bewoners de afvalcontainers moeten zetten.
Bij de aansluiting van de Parallelweg op het kruispunt komt een verkeer-detectie-lus. Bij lange wachttijden krijgen de verkeerslichten langer groen om makkelijker in te voegen. 'We hebben alle punten uit het overleg verwerkt in een nieuw ontwerp' vertelt Veldhuis die  hoopt dat de betrokkenen nu (meer) tevreden zullen zijn met de toekomstige inrichting van hun straat. 

In het nieuwe ontwerp zijn er geen parkeervakken langs het fietspad na de aansluiting Parallelweg – Provincialeweg richting de Leliestraat. 'Dat doen we om de onveilige situatie te voorkomen dat geparkeerde auto’s, mogelijk ook van gebruikers van het treinstation, achteruit tegen de richting in naar de aansluiting rijden.'

Het ontwerp is te vinden op de website https://buitengewoon.zaanstad.nl  Klik vervolgens door naar projecten > Koog aan de Zaan > Leliestraat – Provincialeweg.

De gemeente wil half mei 2021 starten met het werk dat ongeveer 2 maanden in beslag zal nemen. Voordat het werk start zal er nogmaals een informatiebrief rondgaan. Vragen of opmerkingen over het nieuwe ontwerp ontvangt Veldhuis graag vóór 30 november.
'Bel met het gemeentelijke telefoonnummer 14 075 en vraag naar mij of stuur een mail naar p.veldhuis@zaanstad.nl' is zijn slotwoord. 

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl