Ontwikkeling Achtersluispolder ‘nachtmerrie voor ondernemers’ of ‘nieuw elan voor Zaanstad'?

Gepubliceerd: 29-05-2019 10:05

Ontwikkeling Achtersluispolder ‘nachtmerrie voor ondernemers’ of ‘nieuw elan voor Zaanstad'?

ZAANDAM - Ondernemer Walter Benecke van het gelijknamige waterbouwbedrijf noemt de plannen een ‘nachtmerrie voor de ondernemer’. Terwijl Arnoud Beens van de gemeente Zaanstad in ronkende zinnen de ontwikkeling ziet als 'nieuw elan voor de stad en tweede leven voor de typisch Zaanse mix van wonen en werken naast elkaar’. Tijdens de afgelopen collegevergadering stond de ontwikkeling van de Achtersluispolder op de rol. Doel is een bestuursopdracht voor het maken van een ontwikkelstrategie van het bedrijventerrein.

De Achtersluispolder kan een belangrijke rol spelen in de toekomst van Zaanstad, aldus de gemeente. Die ziet er kansen liggen om in dit gebied maar liefst 5.000 tot 10.000 woningen te realiseren. Pus 5.000 extra banen (boven de 3000 die er nu in dit gebied zijn).

Maar dan moet er wel hoogwaardig openbaar vervoer komen die de Achtersluispolder moet verbinden met Amsterdam. ‘Daarmee is het maatschappelijk belang groot: het voorziet in woningbehoefte, het stimuleert toekomstbestendige economie en het verbindt Zaanstad letterlijk en figuurlijk meer met Amsterdam.’

Ontwikkelstrategie
Het college wil voor de portefeuille MAAK.Zaanstad een ontwikkelstrategie maken voor de transformatie van de Achtersluispolder. Tegelijk wordt gesteld dat de ontwikkeling naar een werk-woongebied complex is. Dat blijkt uit het filmpje Bouw Woon Werk waarin de mening van een ondernemer haaks staat op die van een gemeentewoordvoerder.

Het college wil de ontwikkeling zorgvuldig uitvoeren en gefaseerd te werk gaan. De eerste stap is het maken van een ontwikkelstrategie. Het college vroeg aan de raad een zienswijze op de zogenoemde bestuursopdracht. Daarin moet worden beschreven op welke manier de ontwikkeling van de Achtersluispolder in de komende jaren moet worden uitgevoerd.

Het filmpje is te vinden op YouTube: https://youtu.be/kLITMuyqE4k

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl