Ooievaars boven het ’t Kalf, wat komen die doen?

21-07-2021 12:45

Ooievaars boven het ’t Kalf, wat komen die doen?

ZAANDAM – Drie op thermiek zwevende ooievaars cirkelden op hun gemakje boven woonwijk ’t Kalf zojuist. Is er een baby boom op komst?

Door David Sluis

De ooievaar is onze grootste reigerachtige. Met een hoogte van circa 100cm en een spanwijdte van ruim 2 meter kun je hem niet missen. Je ziet hem gelukkig steeds vaker in het Zaanse, en niets is Hollandser dan een ooievaar die door sappige veenweiden op zoek is naar kikkers en zoogdieren als mollen en muizen. Er staan nog diverse onbezette ooievaarswielen her en der, daar waar hij een nest zou kunnen maken. Maar hij kan ook in bomen broeden.

Niet altijd was het zo vanzelfsprekend dat je ooievaars zag. In de jaren zeventig was hij nagenoeg uitgestorven in Nederland, maar door een gericht herstelprogramma is hij terug van weggeweest. Het aantal broedparen ligt nu ruim boven de duizend en dat zijn mooie aantallen om mee te beginnen.

Een deel van de ooievaars trekken in het najaar weg naar zuidelijker streken, maar een deel kiest ervoor om te blijven. Aan beide zitten natuurlijk risico’s. Als je blijft moet je de winter zien door te komen, en we weten hoe een strenge winter we afgelopen jaar gehad hebben. Maar de trektocht kost veel energie en is niet zonder gevaar.

Maar het blijft een prachtig gezicht die ooievaars. Eens kijken hoeveel baby’s er bij komen de komende tijd.

Groentjes!

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl