Ook Hannie Schaft-Herdenking ontkomt niet aan aanpassing

27-02-2021 14:26

Ook Hannie Schaft-Herdenking ontkomt niet aan aanpassing

ZAANDAM - Net als zoveel traditionele zaken in het leven ontkomt ook de Werkgroep Hannie Schaft-Herdenking niet aan de beperkingen die de corona maatregelen ons opleggen. Er is besloten om op 8 maart de Herdenking in klein comité te zullen laten plaatshebben.

Dat betekent zoveel als dat dat alleen de werkgroep, bestaande uit Afra Mandjes-in den Haak en
Katinka Kenter-Menger, dochters van verzetsouders, plus Els Veenis-Kaak, Greet Plekker-van Sante en
Ingrid Abbenhues, namens FNV Vrouwen, aanwezig zal zijn om 11 uur, en dat, zoals de maatregelen op dat moment gelden, een of twee leden van de werkgroep bloemen leggen bij het monument.

Een ieder die op deze dag eveneens Hannie Schaft wil gedenken, als symbool voor alle andere vrouwen die verzet hebben gepleegd, worden uitgenodigd om dit op een zelf gekozen moment bloemen te leggen in de loop van deze dag.

ACHTERGROND
Hannie Schaft, geboren op 16 september 1920, studeerde Volkerenrecht aan de Universiteit van Amsterdam en was lid van de Amsterdamse Vrouwelijke Studenten Vereniging (AVSV). In de eerste oorlogsjaren deed ze als studente al verzetswerk tegen de Duitse nazi-overheersers. Zij beëindigde zelf haar studie in 1943 (omdat ze de loyaliteitsverklaring niet wilde tekenen) en zocht contact met de Haarlemse verzetsgroep van de Raad van Verzet. Deze verzetsgroep opereerde ook in de Zaanstreek.

Zij verrichtte, samen met Truus en Freddie Oversteegen, Jan Bonekamp en anderen, vele verzetsdaden en werd bekend bij de Duitsers als 'het meisje met het rode haar'. Bij een routinecontrole werd ze betrapt op het in het bezit hebben van verzetskranten en een pistool.

Na veel ondervragingen werd Hannie Schaft, 24 jaar oud, in de duinen bij Overveen op 17 april 1945 doodgeschoten, 3 weken vóór de Bevrijding.

Op 27 november 1945 werd Hannie Schaft herbegraven op de Eerebegraafplaats te Overveen in aanwezigheid van Koningin Wilhelmina, Prinses Juliana en Prins Bernhard.
Van Koningin Wilhelmina kreeg ze postuum het Verzetskruis.
Ook kreeg zij postuum een belangrijke onderscheiding, de “Medal of Freedom” van Generaal Eisenhower.

www.hannieschaft.nl

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl