Oordeel, oordeel…

15-09-2021 15:31

Oordeel, oordeel…

Regelmatig verbaas én irriteer ik mij over het gemak waarmee mensen elkaar veroordelen. Vooral op social media kunnen mensen ongenadig uithalen. Klein voorbeeld: er wordt melding gedaan over een auto-ongeluk. Het is wachten op een hoos aan commentaar en iedereen weet het naadje van de kous: te hard gereden, drank op, bezig op mobieltje, “dat volk” rijdt altijd onvoorzichtig of de Gemeente is weer eens de kop van jut.

DOOR SANDRA RAINO

Waarom doen mensen dit? Dat vraag ik mij altijd af. Natuurlijk ben ik niet roomser dan de paus, ook ik heb wel eens oordeel over iets of iemand. Maar ik ben door het autisme van mijn zoon veel milder geworden en zal zeker 10x nadenken om dit uit te spreken. Vaak weten wij de achtergrond van bepaalde situaties niet of hebben we simpelweg te weinig informatie om een goed oordeel te vellen.

Autisme van mijn zoon vragen jullie je misschien af. Ja, ook ik werd als moeder van “lastig kind” op school met de nek aangekeken. Ik snapte er in eerste instantie niets van. Thuis had ik een superlief jongetje. Ik, die van drie R’s, je kent ze wel rust, reinheid en regelmaat, had geen kind aan hem. Maar toen kwam hij in groep 1 met meer dan 30 van die gillende, krijsende kleuters en trok mijn zoon dit niet. 


Lijkbleek en helemaal uitgeput kwam hij uit school en ik werd elke dag door de juf aangesproken hoe “lastig” hij wel niet was. Er waren dagen dat ik mij verschuilde achter het gebouw om aan de veroordelende gesprekken van de juf en de niet al te vriendelijke blikken van andere ouders te ontsnappen. Toen er na ca. twee jaar een diagnose autisme kwam, vielen alle puzzelstukjes in elkaar en konden wij het gedrag van mijn zoon heel goed verklaren.

Ik weet dat ik niet de enige ben met deze ervaring, de moeders die ik heb leren kennen bij Stichting Mama Vita kunnen allemaal een soortgelijk verhaal vertellen. Het is dan ook niet gek dat de moeders die aansluiten bij Mama Vita zich in een warm bad van herkenning wanen. Tuurlijk snappen wij dat ze er af en toe helemaal door zitten en dat ze helemaal gek worden van het voor de hels deuren wegslepen van goede zorg en een geschikte school. En dat de enorme liefde voor hun mooie speciale kind hun die kracht geeft. Het is mooi dat wij als Mama Vita daar ook een klein steentje aan mogen bijdragen.

Oh ja, en nog even terugkomend over dat bericht van het auto-ongeluk: het zou ook kunnen dat iemand onwel is geworden of dat er bv. een wesp in de auto zat. Niet gelijk het slechtste denken van de mens, dan word de wereld een stuk gezelliger!

Liefs Sandra RainoMeer over Stichting Mama Vita Zaanstad:
Stichting Mama Vita is voor moeders / verzorgsters met een kind(eren) met autisme / ASS. Om deze moeders/verzorgsters te verbinden en in hun kracht te zetten organiseren wij in Zaanstad elke maand een bijeenkomst. Als je behoefte hebt aan steun en/of inspiratie dan ben je van harte welkom om een keer vrijblijvend langs te komen. Hierna vragen wij je “vriendin” van Stichting Mama Vita te worden voor € 30,00 in het jaar.

Kijk voor meer informatie op: www.mamavita.nl of mail zaanstad@mamavita.nl
Facebook: https://www.facebook.com/mamavitazaanstad/
Linkedin: https://www.linkedin.com/company/75737948/

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl