Op weg naar Tweede Kamerverkiezingen

23-02-2021 08:48

Op weg naar Tweede Kamerverkiezingen

STREEK - Gaan we nu wel of niet met z'n allen naar de stembus? Die vraag blijft boven de markt hangen nu het kabinet aan heeft gegeven de lockdown en avondklok te willen handhaven. Kunnen/moeten we dan de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart door laten gaan?

De gemeente Zaanstad is maandag 22 februari gestart met het versturen van de stempassen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart. Zaanstedelingen zullen deze uiterlijk op 3 maart in hun brievenbus aantreffen. Deze stempas is voor het stembureau het bewijs dat de inwoner mag stemmen. Deze moet de stemmer dus meenemen met uw legitimatiebewijs naar het stembureau.

Een van de maatregelen bij deze verkiezingen, is het instellen van extra dagen om te stemmen. Inwoners kunnen behalve op woensdag 17 maart, ook op maandag 15 en dinsdag 16 maart stemmen. Dit kan tussen 7.30 uur en 21.00 uur. Deze extra dagen (15 en 16 maart) zijn bedoeld voor mensen, met een zwakkere gezondheid. Zij hebben dan meer mogelijkheden, om op een rustiger moment te gaan stemmen.

Stemmen per post
Bent u zeventig jaar of ouder? Dan is het ook mogelijk om per post te stemmen. U ontvangt dan van ons, een stem(plus)pas. U krijgt dan voor 11 maart nog een keer post van ons met de stembescheiden. Daarin zitten een briefstembiljet een briefstembiljetenvelop, retourenvelop en een uitleg over hoe het stemmen per post (briefstemmen) werkt. Als u dat het op de post doet, dan moet deze voor 12 maart 17.00 uur op de bus. Een uitleg vindt u ook op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/verkiezingen/verkiezing-tweede-kamer-2021. Ook heeft de Rijksoverheid een filmpje gemaakt over het briefstemmen. Met de stem(plus)pas kunt u zowel briefstemmen als in een stemlokaal stemmen.

Persoonlijk inleveren kan ook
Deze briefstemmen kunt u tot 17 maart 21.00 uur ook persoonlijk bij ons afgeven. Dat kan op een afgiftepunt. De afgiftepunten zijn het stadhuis in Zaandam en buurtcentrum de Lorzie in Wormerveer. Deze zijn geopend van 10 maart tot en met 14 maart tussen 9.00 en 17.00 uur. Ook kunt u de briefstemmen op maandag 15 maart, dinsdag 16 maart en woensdag 17 maart afgeven op alle geopende stembureaus. De briefstemmen moeten voor woensdag 17 maart 21:00 afgegeven zijn, anders tellen ze niet mee met de uitslag. Een overzicht van de stembureaus en ook alle overige informatie over deze verkiezingen vindt u op deze website.

Stembescheiden kwijt?
Als u één of meerdere van uw stembescheiden van het briefstemmen kwijt bent, dan kunt u bij de afgiftepunten vervangende stembescheiden krijgen. Dat kan niet op een op een stembureau. Dit kan tot en met woensdag 17 maart. Heeft u geen stem(plus)pas ontvangen of u bent u deze kwijt? Dan kunt u tot uiterlijk 12 maart 2021 tot 17.00 uur aan de balie van de afdeling Burgerzaken een vervangende stem(plus)pas aanvragen. Daarna is het niet meer mogelijk en kunt u niet meer stemmen.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl