Open brief gemeenteraad rondom problematiek Coenbrug A8

Gepubliceerd: 25-11-2021 10:11

Open brief gemeenteraad rondom problematiek Coenbrug A8

STREEK – In een open brief richting o.a. Provincie Noord-Holland en Rijkswaterstaat stelt initiatiefnemer Rob Karst van D66, dat het nu wel eens tijd wordt om actie, in de vorm van milieumaatregelen, te ondernemen op dit stuk rijksweg. We praten over de Coenbrug en de aanbruggen. Motie na motie, Tweede Kamervragen, lobbyen van wethouders, acties van de Werkgroep Coenbrug A8, het zit muurvast zo lijkt het. Hoe kan dit toch, terwijl de noodzaak tot maatregelen evident is?

De voorzitter van de Werkgroep Coenbrug A8, Jan Broersma, raakt uitgeblust na zoveel jaar: “Ik heb de weg zien bouwen, toen woonde ik al hier, maar de schermen moeten omhoog en de rijsnelheid omlaag, dat is beter voor mijn gezondheid en van de bewoners, kinderen en scholen hier in de buurt”.

In 1968 wordt feestelijk de A8 West inclusief Coenbrug geopend. Een prestige project, waarvoor een typisch Zaans dorpsbeeld ‘lelijk’ doorsneden wordt. Maar wat toen grandioos leek, is inmiddels al decennia lang een giftige verkeersader waar veel mensen onder lijden. Rob Karst van D66 vindt dan ook dat de maat vol is. Samen met René Tuijn van de PVDA stelde hij een open brief op welke werd medeondertekend door CDA, GroenLinks en de ChristenUnie van de Zaanse raad.

In de brief wordt gepleit om de leefbaarheid langs de A8-West te verbeteren. Het extra ophogen van de schermen tijdens de vervanging in 2024 (Coenbrug en aanbruggen) zal o.a. de luchtkwaliteit verbeteren. Maar wie wil dit betalen? De begrootte extra kosten van 2 miljoen zouden o.a. gevonden kunnen worden in de 11 miljoen uit het leefbaarheidsfonds (Provincie Noord-Holland) die is toegekend aan Krommenie (N203), zo stelt de brief. 


De toegewezen 11 miljoen aldaar is echter veel te ruim begroot waardoor er geld op de plank blijft liggen, dus lijkt dit gerechtvaardigd. De brief stelt verder: “Dat de milieuproblematiek aan de A8 tenminste net zo urgent is als die rond de N203 ter hoogte van Krommenie”. Dit wordt onderschreven door de luchtkwaliteitsmetingen die al enige jaren daar worden verricht door de GGD.

Verder wordt in de brief o.a. gevraagd om: verlaging van de maximum snelheid op het tracé A8 Nauernasche Vaart-Knooppunt Zaandam van 100km/uur naar 80km/uur. De voorgestelde snelheidsbeperkingen zullen natuurlijk ook een positieve bijdrage leveren voor het verminderen van de CO2 uitstoot in dit gebied, inclusief het Natura-2000 gedeelte van het Guisveld, zo stelt de brief.

Jan Broersma tenslotte, herinnert zich nog een uitspraak van Burgemeester ‘van Zinderen Bakker’ van Koog aan de Zaan tijdens de voltooiing van het project. Hij zei: “Dit viaduct is als een koe op zolder”. Beter is het niet te omschrijven, deze historische infrastructurele weeffout moet gerepareerd worden.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl