Openbaar toilet in gebruik genomen

12-05-2021 08:37

Openbaar toilet in gebruik genomen

ZAANDAM - Hoge nood kan soms heel lastig zijn. Het aantal openbare toiletten in onze gemeente is uiterst beperkt. Medio 2017 was het toenmalig wethouder Leny Vissers-Koopman die er mee aan de slag ging nadat er door de POV, SP en fractie Kat een motie over was ingediend. En juist deze week is er bij de Hempont een eerste openbaar toilet in gebruik genomen. Geduld is een schone zaak ook als je hoge nood hebt?

De indieners van de motie (30-11-2017) signaleerden toen al dat er veel bewegingen waren ter hoogte van de Hempont. Het ontbreken van een openbaar toilet waren de achtertuinen en zijgevels van m.n. de bewoners aan de Pieter Ghijsenlaan de vervangers van het toilet. Dat het daardoor een aantal keren tot heftige confrontaties tussen wildplassers/-poepers en omwonenden kwam is niet vreemd.


Gedurende SAIL2015 werd een eco-toilet geplaatst hetgeen leidde tot aanzienlijk minder overlast in de omgeving. Enkele maanden na het nautische evenement werd dit toilet verwijderd waarna de overlast terugkeerde. De ondergrond van die noodvoorziening (betonnen plaat) bleef aanwezig.

De drie motie-indieners drongen aan op snelle plaatsing van dat ecotoilet. Tevens werd aangedrongen om te onderzoeken een duurzame en hygiënische openbare toiletruimte te realiseren.

De voormalige wethouder gaf toen al aan dat plaatsen van een openbaar toilet simpel lijkt, maar dat er ook rekening moet worden gehouden met schoonmaakkosten: ‘Het moet wel fris zijn. En zo’n voorziening moet vandalismebestendig zijn' waren argumenten in de discussie. In al die jaren is er op talrijke momenten en plaatsen gesproken over de openbare toiletten en nu kan de nood 'eindelijk' geledigd worden op het openbare toilet bij de Hempont.

Het nieuwe en gratis te bezoeken toilet is ook geschikt voor rolstoelgebruikers. Het geheel is voorzien van stromend water en de gemeente heeft een onderhoudscontract afgesloten waardoor de schoonmaak en de aanvulling van toiletpapier geregeld zijn. Een onverwachte kink in de kabel leerde dat er op de dichtstbijzijnde hoofdkabel geen stroom was te vinden.

Dat euvel maakte dat het ecotoilet dat naast het toilet stond opgesteld langer beschikbaar moest blijven. Dat leed is allemaal geleden. Mogelijk enig overgebleven probleem kan zijn dat de indruk gewekt wordt dat het toilet nog niet coronaproof is. 

Over het aantal noodzakelijke openbare toiletten in Zaanstad verschillen de meningen nog altijd. 

Foto's Jerry Jahn

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl