Openstelling Fronikboerderij in restauratie

04-09-2020 10:55

Openstelling Fronikboerderij in restauratie

ZAANDAM - Een jaar onderweg zijn de mensen die zich bezighouden met de restauratie van de unieke hooihuisboerderij beter bekend als de Fronikboerderij aan de Westzanerdijk 150. Doel is het geheel straks een mooie zorgfunctie te geven en de buurtfunctie te behouden.

Er zijn twee openstellingen: tijdens Open Monumentendag, op zaterdag 12 september van 11.00 tot 17.00 uur en op dinsdag 15 september van 15.00 tot 19.00 uur. Stadsherstel heeft samen met Stichting Fronik Buurtboerderij, zorgorganisatie De Heeren van Zorg en gemeente Zaanstad er hard aan gewerkt om deze eens vervallen Fronikboerderij te redden en een woon- en zorgplan te realiseren. Dit nodigt uit voor een bezoek aan deze bijzondere plek met haar typische Zaanse gebouwen, op de rand van stad en platteland, waar we ten behoeve van de flora en fauna mussenflats, vleermuiskasten en een paddenscherm hebben geplaatst.

Zorg- en woonplekken voor jongvolwassenen
Voor tien Zaanse jongeren met het autismespectrumstoornis worden er studio’s in het voormalige woonhuis, de aangrenzende stallen, het hooihuis en de dars van de boerderij gebouwd. Zorgorganisatie De Heeren van Zorg begeleidt deze Zaanse jongeren in de eerste stappen naar zelfstandig wonen.

Daphne de Valois, sociotherapeut Zaandijkerkerk en projectleider Fronik: “De jongeren krijgen een persoonlijk begeleider en een woonbegeleider die hen hierbij ondersteunt waar nodig, maar ook niet méér dan nodig. Onze bewoners houden zoveel mogelijk zelf de regie over hun vooruitgang. Er wordt dus wel iets van onze bewoners verwacht. Er is geen begeleiding in de nacht”.

De bouwwerkzaamheden zijn nog in volle gang, Daphne is enthousiast en ziet het al helemaal voor zich en nodigt iedereen uit om te komen kijken. “De Fronikboerderij is uniek, straks is er altijd iets te doen, bij ons of op de buurtboerderij. Er is veel samenwerking en samenhang met de buurt. En er zal een flink aanbod aan groepsactiviteiten zijn vanuit De Heeren van Zorg, soms voor de eigen bewoners en wellicht ook voor de wijk”.

Tijdens de openstellingen zijn Daphne en collega’s aanwezig om geïnteresseerden over deze woonvorm te vertellen. Er zijn nog studio’s beschikbaar, meer informatie is te vinden op De Heeren van Zorg site.
In het acht meter hoge voormalige hooihuis komt ook de gemeenschappelijke ruimte, door de net geplaatste hoge ramen heeft men hier mooi zicht op de Fronik buurtboerderij waar de kippetjes scharrelen.

BRON https://stadsherstel.nl/nieuws/openstelling-fronikboerderij-in-restauratie/

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl