Oranje de kleur bij actie tegen huiselijk geweld

02-12-2020 18:22

Oranje de kleur bij actie tegen huiselijk geweld

STREEK - De internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes kent als naam 'Orange the World' (maak de wereld oranje). Om mensen bewust te maken, om taboes te doorbreken en meisjes en vrouwen aan te sporen zich te melden, is tussen 25 november en 10 december een tweetal plekken in Zaanstad oranje. Eerst was dat de waterval aan het Stadhuisplein en vanavond werd molen de Poelenburg in het oranje gezet.

Als startsein voor de actie zette wethouder Songul Mutluer 24 november j.l. de verlichting aan bij de waterval aan het Stadhuisplein
Vandaag - woensdag 2 december - was het wethouder Rita Noordzij die voor een avond ook het oranje licht op de molen de Gekroonde Poelenburg ‘aan’ zette

Wat te doen als je met huiselijk geweld te maken hebt?
Inwoners kunnen in gesprek met mensen om hen heen, een vriend(in), buren, of iemand op school of lotgenoten. Ook zijn er instanties waar ze terecht kunnen voor hulp en ondersteuning. Zoals brugfunctionarissen op de Zaanse scholen, Sociale Wijkteams, Centrum Jong of de huisarts. Ook is er de mogelijkheid om contact op te nemen met een van de medewerkers van Open de Voordeur voor een anoniem gesprek. Kijk op www.opendevoordeur.nl hoe dat kan. Inwoners kunnen melding maken van huiselijk geweld en hulp zoeken bij verschillende organisaties. Een overzicht hiervan staat op deze website, zoekwoord ‘huiselijk geweld’ en op www.geweldtegenvrouwenmelden.nl.

Veilig thuis
Wie zich ernstig zorgen maakt over de eigen veiligheid of (seksueel) geweld bij een ander vermoedt, kan (anoniem) met Veilig Thuis contact opnemen voor advies. Dit is het meldpunt voor kindermishandeling en huiselijk geweld. Via het landelijke telefoonnummer 0800-2000 komen zij in contact met het meldpunt in de buurt. Deze medewerker zet samen met hen alles op een rij, beantwoordt vragen en geeft advies. Ook kijkt hij of zij welke hulp er nodig is. Het telefoonnummer is gratis en zeven dagen in de week, dag en nacht, bereikbaar. Bellen kan eventueel anoniem en er is een chatfunctie.

Oranje symbool voor een zonnige toekomst
Orange the World wordt in Nederland georganiseerd door UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao. Oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Internationaal kleurden eerder ook Times Square, de Niagara Falls en de Brandenburger Tor al oranje.


Foto Jeremy de Kamper

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl