Ouderwetse gezelligheid in Oostknollendam

Gepubliceerd: 03-01-2022 10:01

Ouderwetse gezelligheid in Oostknollendam

OOST-KNOLLENDAM - Met zijn allen leuke dorpse evenementen organiseren voor jong en oud dat is wat dorpsvereniging Nova Vita doet. De vereniging bestaat 100 jaar en dat is een heugelijk feit. Aan de noordkant van het dorp staat nu een groot affiche om dit jubileum nog eens extra onder de aandacht te brengen. Wij belden met de voorzitter Krijn van der Voorn en dompelden ons onder in het feestgedruis.

Door David Sluis

Het begon allemaal 100 jaar geleden. Doordat het toenmalige College van Burgemeester en Wethouders het houden van een kermis om religieuze redenen onwenselijk vonden, zo gaat het verhaal. Een paar dorpsgenoten staken de koppen bij elkaar en verzonnen een list; ze richten een dorpsvereniging op (i.p.v. een feestvereniging). Op vaste tijdstippen in het jaar en rondom de bekende feestdagen organiseert Nova Vita, wat vrij vertaald ‘Nieuw Leven’ betekent, allerhande evenementen vooral voor de jeugd.

Het begint allemaal eind januari/begin februari, dan wordt er jaarlijks een verkleedfeest rondom een thema georganiseerd. Met Pasen het z.g. Paasuurtje voor de kinderen met paashaas en kleurwedstrijd op 1e paasdag. Vijf mei een fietstocht georganiseerd door het 5 mei comité met ondersteuning van Nova Vita. Maar daarmee is de koek nog lang niet op want op Koningsdag worden er spelletjes gespeeld in het dorp.

Met Luilak - de zaterdag voor Pinksteren – wordt er aan het begin van het dorp een groot vuur gemaakt. Een pop, Jan Luilak genaamd wordt ’s nachts met een hoop kabaal op een kar door het dorp getrokken. Aan het eind van de rit eindigt Jan eveneens op de brandstapel.

Rond het eind van de zomervakantie wordt er een heuse kermis opgetuigd welke een dag of drie geopend is. Er staan attracties die de vereniging zelf beheerd, zoals een eigengemaakte kinderdraaimolen. Ook oudhollandse spelletjes als sjoelbakken en blikjes gooien mogen natuurlijk niet ontbreken. Daarnaast commerciële kraampjes zoals een schiettent, suikerspinnen en een grote zweefmolen.

Sinterklaas, wie kent hem niet, mag natuurlijk niet ontbreken en traditioneel komt de Sint per boot aan. Helaas kon de Sint dit jaar geen audiëntie houden in het dorpshuis van Oostknollendam, maar daar was wat op gevonden. In een vuurrode brandweerwagen uit 1956 werd de goedheiligman langzaam door het dorp gereden, gevolgd door een schare van starende kindertjes met hun ouders. Voordat de Sint echter aankomt kunnen de kindertjes alvast hun aller diepste wensen kenbaar maken. Aan een statig huis aan de zuidkant van het dorp wat in de volksmond ‘het paleis’ wordt genoemd hangt een brievenbus waar de gemaakte tekeningen en dergelijke kunnen worden ingegooid. Ieder kind krijgt als dank van de Sint een klein cadeautje.

Met Kerst wordt er met vereende krachten een flinke kerstboom in het dorp opgetuigd. Voorheen stond er ook een feesttent naast en kon er worden gebarbecued, maar u begrijpt dat dit er nu even niet inzit. Op Kerstavond de bonte avond in het dorpshuis met voorstellingen van eigen inwoners. Het kan niet op daar in Oostknollendam.

De vereniging heeft zo een 270 leden en dit is op een bewoner-tal van ca 480 inwoners aanzienlijk. Dat ook oude liefde niet roest, blijkt wel uit het feit dat ex-dorpsgenoten vaak ook nog lid blijven van de vereniging. Om dit luister bij te zetten wordt er jaarlijks een soort van reünie georganiseerd waar vele verhuisde dorpsnoten op af komen, het zegt veel.

Nova Vita kent een ietwat oudere organisatie/bestuur, zo vertelt voorzitter Krijn van der Voorn tenslotte. Daarom is er ook een ‘jongeren afdeling’ verrezen die zorgen voor verse input. Zodoende blijft er ‘Nieuw Leven’ in Oostknollendam om de feestvreugde voor de toekomst te garanderen!

Foto afkomstig van Thijs Ris - Stichting Historisch Oost-Knollendam / SHOK archiefnr. 200714

Beschrijving: Nova Vita tijdens de Volksspelen in 1938. Men vroeg aan de inwoners de naam van de pop te raden. Na afloop van het feest werd bekend gemaakt wie de juiste naam had geraden.

V.l.n.r.: Cornelis Ouweltjes, Dirk Stam, Dirk Ouweltjes, Arend Bloem Azn, Jaap Tijmes, Jan Metselaar en Cor Siebeling.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl