Oudheidkundige parels in Zuid

11-07-2020 09:04

Oudheidkundige parels in Zuid

WORMERVEER - Het nieuwbouwplan op de hoek van het Zuideinde, Dubbele Buurt en de Celebesstraat kent als werknaam Parel van Zuid. Er is ruimte voor 22 woningen. Momenteel is men druk bezig met het bouwrijp maken van de kavel. Een plek in het Gladorendorp waar ooit heel andere industrie gevestigd was. Op de plaats van de bouwput zijn zijn funderingsrestanten van oliemolen De Ram uit 1639 gevonden.

Dat verklaart meteen waarom er de hele week archeologen bezig zijn geweest tussen de sloopwerkzaamheden om daar onderzoek te doen op het terrein. Hun zoektocht heeft mooie resultaten opgeleverd.

Zo is de fundering te zien van de molen en een pad naar het vermoedelijk naastgelegen schuurtje. Van de schuur is aan het einde van het pad ook de fundering zichtbaar. Iets verderop is er ook nog een kelder te zien, maar waar dat van was of dateert is nog niet duidelijk.

Het lijkt op een oude oliekelder die ook veel bij molens lagen. De molen is in 1874 na 235 jaar gesloopt.

De archeologen gaan eerdaags nog sleuven graven en verder onderzoek doen. Van de oliemolen is geen tot weinig materiaal te vinden op enkele kleine plaatjes na.

Verderop het Zuideinde stonden oliemolens de Eenhoorn, de Leeuw, Samson, Witte Paard, maar ook de Jonge Voorn en schelpmolen de Schenker. Aan de overzijde van de Zaan bevonden zich nog een aantal oliemolens als Fortuin en Schepel.

Ooit was de Zaanstreek de provisiekast van Nederland. Er hebben honderden molens gestaan. Op het hoogtepunt, rond 1720, waren er circa 600 molens gelijktijdig in bedrijf. In totaal hebben ongeveer 1100 verschillende molens hun wieken gedraaid in de Zaanstreek.
TEKST EN FOTO’S MICHEL SCHERMER, PLATTEGROND NICO DE HAANDeel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl