Park op dak A9 idee voor Zaans wegen- en treinennet

22-02-2021 10:40

Park op dak A9 idee voor Zaans wegen- en treinennet

STREEK - In onze omgeving zijn er al jaren discussies gaande over bijvoorbeeld de NS Zaanlijn. Kan die niet beter de grond in en door een tunnel rijden? Bovenop zo'n ondertunnelde treinsnelweg kun je dan bijvoorbeeld het broodnodige groen laten groeien. Een voorbeeld van een dergelijke oplossing is te vinden op het dak van de tunnel boven de A9. Wie weet ontstaat er ooit Zaanse navolging qua het Gaasperdammertunnelpark.

Eind dit jaar draagt opdrachtgever Rijkswaterstaat het park over aan Amsterdam. Het park is voor het grootste deel al ingericht en beplant, met eetbaar groen, lig- en speelplekken en wandelpaden, maar er zijn nog acht parkvelden die de gemeente zelf kan invullen. Stadsdeel Zuidoost gaat eind deze maand met omwonenden en andere geïnteresseerde Amsterdammers in gesprek over het gebruik van het park en de inrichting van deze velden. Ook kan er worden meegedacht over de naam van het park.

Het grootste park van Amsterdam
Het nieuwe park, voorlopig het Gaasperdammertunnelpark genaamd, ligt tussen Gaasperdam en de Bijlmer in en is ongeveer 2 kilometer lang en 65 meter breed. Het verbindt het Nelson Mandelapark en het Centraal Park Gaasperdam. Deze drie parken vormen straks samen het grootste park van Amsterdam. De komende maanden wordt de bodem klaargemaakt voor de aanleg van de beplanting, de paden en de bomen. In het park liggen ook acht parkvelden en twee open ruimtes, bij elkaar zo’n drie à vier hectare, die de gemeente zelf gaat inrichten. Er is van alles mogelijk op deze velden: sporten, ontmoeten, een cultureel podium of bijvoorbeeld stadslandbouw: nog niets ligt vast.
Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl