Peperstraat blijft ongewilde hotspot

Gepubliceerd: 06-10-2021 9:10

Peperstraat blijft ongewilde hotspot

ZAANDAM - Als volksvertegenwoordigers het voor elkaar weten te krijgen dat er liefst 17 insprekers op een Zaanstad Beraad verschijnen zou je kunnen stellen dat diezelfde vertegenwoordigers eerder steken hebben laten vallen. De plannen met en rond de Peperstraat staan al langere tijd hoog op de irritatielijst van betrokken bewoners. Meerdere malen en op diverse plaatsen hebben zij hun ongenoegen geuit over de gang van zaken.

Voor het onderwerp van de dinsdagsessie (het haalbaarheidsonderzoek Peperstraat) waren de insprekers mevrouw J. Wintraecken namens eigenaar Accres Real Estate, mevrouw M. Jongert, mevrouw De Kraaij, mevrouw S. Lopes Cardozo, klankbordgroep Peperstraat, mevrouw J. Kelderman, namens bewoners tegen sloop, de heer P. Carree, namens ver. Zaans Erfgoed, het Cuypersgenootschap en Heemschut, de heer Brink en mevrouw Aerts, namens de bewoners van de Bloemgracht, mevrouw R. Woudt, mevrouw C.C. Kelderman, mevrouw L. Kelderman, de heer W. Meulensteen, de heer J.Veldman, mevrouw E. de Groot, de heer Van Eijk, mevrouw Van Eijk, de heer P. Kuipers, lid klankbordgroep MAAK.Zaanstad Centrum Oost en tot slot de heer Veth.

Voor de dagvoorzitter Annemarie van Nieuwamerongen alle reden bij aanvang alle hulp te vragen bij het in de gaten houden van de beschikbare tijd. Voor iedere inspreker is er vijf minuten ingeruimd. ‘Het is de bedoeling dat we hier vrij kunnen spreken. Daarom een dringend verzoek om geen boe-geroep of applaus te laten horen. En aan de politici het verzoek gedoseerd vragen te stellen.’

Dat verzoek werd redelijk gehonoreerd. De insprekers hadden zich goed voorbereid en kwamen stuk voor stuk met argumenten. Gaande de avond werd duidelijk dat het vertrouwen van de betrokkenen in het dossier Peperstraat richting de raad en het college verre van groot is. Het overgrote deel van de bewoners is mordicus tegen sloop en aansluitende bouwplannen. De gang naar de rechter werd door een enkeling als logisch beschouwd.

De sloop van de Beatrixflat, een icoon van de wederopbouw, stuit menigeen tegen de borst. ‘Het levert amper extra woningen op’ aldus Paul Carree namens Zaans Erfgoed.

De brief van ‘de lieve Peperstraat’, zoals voorgedragen door mevrouw Jongert, leert dat er sprake is van het opproppen van bewoners, het insluiten en creëren van een onleefbare situatie. Daarnaast maakt de beheersing van het grondwaterpeil dat er sprake zal zijn van dramatische combi’s in de wijk. ‘Gelukkig is het plan nog niet definitief’ en dat leverde de inspreker applaus op.

Aan het eind van de bijeenkomst werd besproken wanneer het onderwerp verder behandeld moet gaan worden. In principe zal dat dinsdag 12 oktober worden. Dan zullen eerst de rapporten van Bijboom en de klankbordgroep behandeld worden. Er is volgens m.n. de SP en POV meer tijd nodig om de relatie tussen de bewoners en het college te herstellen. Het was Perry van der Velden die uit naam van zijn partij POV aangaf zich kapot te schamen voor het proces tot nu toe.

Het definitieve besluit zal naar alle waarschijnlijkheid in november genomen worden.

Zie ook de reportage van onze mediapartner NH Nieuws op www.nhnieuws.nl/nieuws/292731/bewoners-peperstraat-laten-stem-horen-tegen-sloop-er-is-geen-draagvlak-voor

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl