Piet Kleij met lezing over de schatten van de Wilhelminasluis

Gepubliceerd: 05-10-2021 14:10

Piet Kleij met lezing over de schatten van de Wilhelminasluis

ZAANDAM - In de publiekshal van het stadhuis is een tentoonstelling te zien met de meest uiteenlopende vondsten uit de Wilhelminasluis. Deze zijn geselecteerd door archeoloog Piet Kleij en zijn collega's. Hierover is natuurlijk ontzettend veel te vertellen. En dat doet Piet Kleij vrijdag 8 oktober graag: zijn lezing over de schatten van de Wilhelminasluis heeft plaats in de Doopsgezinde Vermaning aan de Westzijde. De tentoonstelling in het stadhuis kunnen de geïnteresseerden zelf op een ander moment bekijken in de publiekshal.

‘Het was eerst afwachten of we überhaupt iets zouden vinden bij het uitbaggeren' vertelt de archeoloog. 'We wisten namelijk niet of bij de aanleg van de sluis in 1902 alles al was uitgebaggerd en alle mogelijke vondsten dus al weg waren. Dat bleek niet zo te zijn. Het aantal vondsten en vooral de kwaliteit ervan is echt veel meer en veel beter dan ik ooit had kunnen bedenken. Er zit fantastisch mooi spul tussen, vaak uit de zeventiende en achttiende eeuw: allerlei kruiken, waaronder een baardmankruik, wijnflessen, heel kleine, fragiele medicijn- en parfumflesjes, koraal, tropische schelpen, aardewerken bakjes, potjes, zalfpotjes, kinderspeelgoed, Delfts Blauwe kommetjes en vazen, versierde pokhouten mesheften, een scheepsbouwersdissel, een jufferblok (katrol) van een schip, tinnen kannen, tinnen lepels, een tinnen wijwaterbakjes, beeldjes van witte klei. En nog veel meer. Veel meer – zelfs een paar i-Phones en een Duits rijbewijs, geldig tot 20 maart 1997.’

Piet heeft als archeoloog van Gemeente Zaanstad nog veel meer te vertellen over de vondsten en dat doet hij graag op deze vrijdagmiddag vanaf 14.30 uur in de Doopsgezinde Vermaning, Westzijde 80, Zaandam. Bij binnenkomst is het nodig een QR-code en identiteitsbewijs te tonen.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl