Plan voor historische scheepswerf vordert gestaag

10-09-2020 16:56

Plan voor historische scheepswerf vordert gestaag

ZAANDAM - Vereniging Zaans Erfgoed organiseert in samenwerking met het Zaantheater van donderdag 10 tot en met zondag 13 september lezingen voor geïnteresseerden in het indrukwekkende verleden van de Zaanse scheepbouw ten tijde van de Gouden Eeuw. Tijdens de lezing wordt iedereen vervolgens meegenomen in de zoektocht van de vereniging naar een locatie voor een historische scheepswerf in Zaandam en wordt het uitgewerkte plan hiervoor gepresenteerd.

Vereniging Zaans Erfgoed heeft samen met de Gemeente Zaanstad onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor een historische scheepswerf in het centrum van Zaandam en daarmee ook naar een vaste ligplaats voor de replica van het fregat de Shtandart. Dit is het eerste schip dat Czaar Peter de Grote bouwde in Rusland na zijn studiereis in onder andere Zaandam. Vervolgens heeft de vereniging, op eigen initiatief, een plan voor de scheepswerf uitgewerkt.

Met deze reeks lezingen wil Vereniging Zaans Erfgoed iedereen graag mee terug nemen in de tijd van de indrukwekkende scheepsbouw in de Zaanstreek en vervolgens informeren en enthousiasmeren voor hun uitgewerkte plan voor de historische scheepswerf.

Eerst nodigt Vereniging Zaans Erfgoed de omwonenden van de voorziene scheepswerf uit voor de lezing in de Foyer van het Zaantheater en aansluitend op 12 september de gemeenteraadsleden en de pers. Tijdens Open Monumentendag op 12 en 13 september kan iedereen zich aanmelden voor de lezing op verschillende starttijden. De lezing van 75 minuten kost tijdens Open Monumentendag € 5,- per persoon en heeft plaats in de Flotexzaal van het Zaantheater.

Na afloop van de lezing is op alle vier dagen gelegenheid voor een rondleiding van 15 minuten op het prachtige houten zeilschip de Shtandart. Het tallship ligt aan de Bodekade naast het Zaantheater. De kosten hiervoor bedragen € 5,- per persoon en kinderen tot 12 jaar zijn gratis. Het terras en het restaurant van het Zaantheater zijn ook open voor een heerlijke hapje & drankje met uitzicht op de Zaan.

Volgens de richtlijnen van de RIVM dient iedereen te reserveren voor de lezing in het Zaantheater met naam, telefoonnummer en emailadres.

Aanmelden kan via de website van de vereniging: www.zaanserfgoed.nl.

Aan boord van de Shtandart zijn mondkapjes verplicht.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl