Politiek en sport onafscheidelijk

Gepubliceerd: 25-06-2021 8:06

Politiek en sport onafscheidelijk

STREEK - In Hongarije is recent een anti-LHBTI-wet aangenomen. Die nieuwe wet verbiedt dat bijvoorbeeld scholen, bibliotheken en media jongeren confronteren met onder meer homoseksualiteit en transgender personen. In heel Europa is daar grote woede over. Zo ook in ons land. Het deed GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet zelfs besluiten een regenboogtrui te dragen tijdens haar bijdrage in de plenaire zaal.

Er werden buiten de zaal snode plannen gesmeed om aandacht te vragen en schenken aan de Hongaarse variant. De UEFA reageerde op de ophef die is ontstaan over het verbod die de Europese voetbalbond afkondigde voor het verlichten van het voetbalstadion in München in regenboogkleuren, als statement tegen een nieuwe 'antihomowet' in Hongarije.

Dat is feitelijk allemaal ver buiten ons blikveld. In Nederland is er in de voetbalwereld wel aandacht voor de problematiek. Het is Karin Blankenstein, de zuster van de bekende scheidsrechter John Blankenstein, die in 2008 samen met Jip van Leeuwen en Henk Gregoire de JBF opgericht. Destijds was hun doel om daarmee een start te maken met het bespreekbaar maken van de acceptatie van LHBT’ers in de sport.

De JBF signaleert dat er al een flinke verandering teweeg is gebracht. Een voorbeeld hiervan is de actie in sportend Nederland met de regenboogaanvoerdersband. ‘Van de jongste jeugd op het veld tot en met het betaalde voetbal, iedereen wil hieraan meedoen. Dat is mijn motivatie!’ aldus Karin. Zij hoopt dat het JBF werk over een aantal jaren niet meer nodig zal zijn. Dat het dan niet meer uitmaakt wie of wat je bent, maar dat het plezier in de sport en daarbinnen jezelf kunnen zijn vanzelfsprekend voorop staat.

Op talrijke sportparken in ons land wappert sinds de start van de Foundation de gekleurde vlag. Zo ook in Wormerveer waar men bij Fortuna W geheel achter de aanpak van Karin en haar mensen staat.

Nu is het zaak de bobo’s van de machtige sportbonden te overtuigen. Het excuus dat sport en politiek gescheiden dienen te blijven kan met een gerust hart de ijskast in. De actie om in München een stadion in het regenbooglicht te zetten kreeg geen toestemming van de UEFA. Het zegt de regenboog te respecteren, maar noemt het verzoek van München politiek gemotiveerd.

"De UEFA is door haar statuten een politiek en religieus neutrale organisatie", schrijft de bond in de verklaring. "Gezien de politieke context van dit specifieke verzoek - een bericht gericht op een besluit van het Hongaarse nationale parlement – moet de UEFA dit verzoek afwijzen.”

Er zal - zo vrezen velen - nog veel water door in ieder geval de Zaan en talrijke andere wateren dienen te stromen alvorens iedereen op de juiste waarde zal worden geschat in onze samenleving.

Kijk voor meer informatie en achtergronden op www.johnblankensteinfoundation.nl 

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl