Popdienst bij kaarslicht in Grote Kerk Westzaan

Gepubliceerd: 17-11-2019 9:11

Popdienst bij kaarslicht in Grote Kerk Westzaan

WESTZAAN - “Wie kent niet zijn bekendste nummer Hallelujah? Ook de jongere generatie kent dit nummer door de vertolking die Lisa er van gaf bij The Voice of Holland. De oudere generatie kent het misschien door de cover van Jeff Buckley of John Cale. Maar de oorspronkelijke versie is toch echt van Leonard Cohen”, vertelt Cornelis Visser. 

De Zin In Popdienst (ZIP) op zondag 17 november in De Grote Kerk van Westzaan heeft songs van deze singer/songwriter centraal staan. Onder het thema ‘Gebroken, maar niet stuk’ is de intieme kerk het onderkomen voor een sfeervolle popdienst bij kaarslicht. De muziek van de, van oorsprong Canadese, singer/songwriter, dichter en auteur Leonard Cohen staat centraal. Voor de muzikale vertolking van de liederen koos de Zin In Popcommissie bestaande uit Nico Andrea, Carine Kok, Janouk Pot en ds. Cornelis Visser voor de stijl waar Leonard Cohen ooit mee begon: als singer/songwriter.

Gastzanger
Gastzanger/gitarist Martijn van Kogelenberg weet deze stijl met zijn donkere, warme stem perfect in te vullen. Dat betekent dat het deze keer een ingetogen popdienst wordt. Noem het een soort café sfeer. Kleinschalig en intiem. De kerk bij kaarslicht zal hier nog eens aan bijdragen”, meent Cornelis Visser die al positieve reacties op de jaarlijkse muziekdienst kreeg.

Meer dan ‘Suzanne’
Leonard Cohen is echter meer dan Hallelujah of Suzanne, misschien wel zijn meest bekende nummers. “Het Hallelujah wordt altijd uit volle borst meegezongen. Maar wie op de tekst let, ziet dat dat niet gepast is. Het is namelijk een ‘gebroken Hallelujah’. Uit de drive om de achtergrond van dit lied religieus te duiden, zijn de popdiensten ontstaan”, meent Cornelis Visser.

Licht
“Bij Leonard Cohen kunnen we onze borst nat maken. Enerzijds omdat vele songs doorspekt zijn van religieuze teksten. Cohen maakte van zijn leven een spirituele en religieuze zoektocht. Zijn naam verraadt al zijn joodse achtergrond. Cohen betekent priester. Anderzijds onderzocht hij ook de christelijke, boeddhistische en hindoeïstische tradities. In de dienst staan we stil bij zijn op het christendom geïnspireerde teksten. De thematiek van de dienst is geïnspireerd op de beroemde zin uit het lied Anthem: ‘overal zit een barst in, maar zo komt het licht naar binnen.’

Reis van hoop en licht
De muzikale reis van hoop en licht wordt zondag 17 november gehouden in de Grote Kerk Westzaan, Torenstraat 1. Aanvang: 17.00 uur (kerk open 16.00 uur). Het voorprogramma begint om 16.30 uur. De entree is gratis. Wel is er een collecte.

Meer weten? Zie: www.pgwestzaan.nl

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl