Posters plakken levert niet altijd stemmen op

Gepubliceerd: 18-03-2021 12:03

Posters plakken levert niet altijd stemmen op

STREEK - Van oudsher is het in verkiezingstijd altijd zo geweest dat er flink wat lijm nodig was om alle posters op de juiste plekken zichtbaar te maken. Dat oude vak (of noem het roeping) is door de intreden van de voorbewerkte borden ogenschijnlijk voorgoed verdwenen. Gelukkig voor de aanhangers van de politieke partijen bestaan er o.a. in Zaanstad nog de z.g. 'wildplakzuilen'. Daar tref je dan in één oogopslag de winnaars en verliezers bij elkaar.

Het is in Zaanstad verboden om graffiti en aanplakbiljetten aan te brengen op gebouwen (onroerende zaken) die vanaf de openbare weg zichtbaar zijn. Nu zijn 'plakkers' door de jaren heen uiterst creatieve lieden geweest. Want
aanplakbiljetten werden én worden soms gebruikt om gevoelens en gedachten bekend te maken. Om de vrijheid van meningsuiting niet te beperken, heeft het college van burgemeester en wethouders plaatsen aangewezen waar deze biljetten geplakt mogen worden. Op deze locaties staan zogenoemde 'wildplakzuilen'. Zo ook in de Zaanbocht in Wormerveer (zie foto).

De wildplakzuilen zijn niet bedoeld voor het aanbrengen van reclame. Het aanbrengen van commerciële reclame-uitingen is dan ook verboden en hier wordt tegen opgetreden. Reclame voor politieke stromingen mag wel. Daar is dan ook dankbaar gebruik van gemaakt. De zuilen zijn na zo'n intensieve periode ook behoorlijk dikker als de rest van het jaar.

Na de verkiezingen is het heel vaak de SP die bij het ochtendkrieken haar stemmers bedankt voor het stemmen. Dat het deze ronde te weinig stemmen heeft opgeleverd is zuur voor al die vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor hun partij. SP-kopstuk Anna de Groot is zo'n volhouder.  Zij laat blijken dat de SP-stemmers bedankt worden. 'Want ook in de Zaanstreek hebben veel mensen de SP het vertrouwen gegeven! Daarom zijn we vanmorgen om 05.00 begonnen met het plakken!'


Dat de 'bedankposter' dan tegen winnaar Kaag en haar D66 aanschurkt is puur toeval natuurlijk.

Deel deze pagina:
Advertenties

RTV Zaanstreek - Drielse Wetering 50 - 1509 KP Zaandam - Telefoon: 075 - 6706106 - E-mail: info@rtvzaanstreek.nl